Melden aspirant-studenten zich aan voor de opleiding Geneeskunde die ongewogen loot?

Informatie
Auteurs
F. van der Steijle
G.W.G. Spaai
J.A. Vos
L.M. Barmentloo
N.W. Schrofer
S. Zwanenburg
W.M. Homan
Organisatie
Amsterdam UMC
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

Sinds 2017 worden alle studenten voor een opleiding met numerus fixus geselecteerd op basis van twee kwalitatieve selectiecriteria, die door de opleiding zelf mogen worden bepaald, conform de WhW. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde groepen kandidaten een kleinere kans op toelating hebben tot deze opleidingen, waaronder Geneeskunde, en de studentenpopulatie daardoor minder divers is dan toen er nog gewogen werd geloot (Mulder et al., 2022). Per 1 september 2023 zijn de wettelijke mogelijkheden voor selectie verruimd en is (on)gewogen loting weer toegestaan. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat kandidaten ongewogen loting overwegend negatief beoordelen, wanneer dit wordt afgezet tegen andere selectie-instrumenten (Fikrat-Wevers et al., 2023). Welke invloed de invoering van ongewogen loting heeft op de keuze van kandidaten om zich wel of niet aan te melden voor Geneeskunde, is echter niet bekend

Beschrijving van de interventie/innovatie:

Als onderdeel van de evaluatie van de selectieprocedure van de bachelor Geneeskunde-UvA voor het collegejaar 2024-2025, is aan kandidaten de stelling voorgelegd ‘Als Geneeskunde-UvA ongewogen had geloot dit jaar, had ik me aangemeld voor de opleiding’. Zij konden hierop antwoorden met behulp van een 5-punts-schaal, met opties van ‘zeer oneens’ tot ‘zeer eens’.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

60,3% van de respondenten (N = 161) had zich alsnog aangemeld voor Geneeskunde-UvA als er ongewogen was geloot. De aangedragen argumenten van respondenten zijn onder andere dat loting een eerlijkere wijze van toelating is dan selectie en dat respondenten aan de UvA willen studeren, ongeacht de wijze van toelating.

Respondenten die zich in het geval van ongewogen loting niet hadden aangemeld, geven onder andere aan dat zij graag invloed hebben op de kans tot toelating en dat zij geselecteerd willen worden op basis van hun kennis en vaardigheden, in plaats van op basis van willekeur.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

De respons op de vragenlijst was 33,1%. Echter, de responsegroep is vertekend, aangezien de vragenlijst relatief vaak is ingevuld door respondenten die tot de 350 beste kandidaten behoren (52%).

In tegenstelling tot wat er werd verwacht op basis van eerder onderzoek (Fikrat-Wevers et al., 2023), had het grootste gedeelte van de respondenten zich, in het geval van ongewogen loting, alsnog aangemeld voor Geneeskunde-UvA. Hierbij dienen twee zaken niet uit het oog verloren te worden. Als eerste is het de vraag in hoeverre deze resultaten reproduceerbaar zijn voor een ander cohort. Als tweede geeft 77,5% van de respondenten aan te kiezen voor Geneeskunde-UvA vanwege de selectieprocedure. Het is daarom de vraag of de respondenten die aangeven zich aangemeld te hebben bij ongewogen loting, dezelfde keuze maken wanneer zij zich daadwerkelijk aanmelden.

Referenties (max. 2):

Fikrat‐Wevers, S., Stegers‐Jager, K., Groenier, M., Koster, A., Ravesloot, J. H., Van Gestel, R., … & Woltman, A. (2023). Applicant perceptions of selection methods for health professions education: Rationales and subgroup differences. Medical education, 57(2), 170-185.

Mulder, L., Wouters, A., Twisk, J.W.R., Koster, A.S., Akwiwu, E.U., Ravesloot, J.H., Croiset, G., Kusurkar, R.A. (2022) Selection for health professions education leads to increased inequality of opportunity and decreased student diversity in The Netherlands, but lottery is no solution: A retrospective multi-cohort study. Medical Teacher, 44(7), 790-799.

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee