Medsyntax: Een gratis, open-source tool voor verbeterd literatuuronderzoek

Informatie
Auteurs
M.G.V. Gremmen-Verleg
Organisatie
Martini Ziekenhuis
Congres
2024
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

Het zoeken naar relevante literatuur in wetenschappelijke databases kan een grote uitdaging zijn. Studenten, zorgprofessionals, onderzoekers en ook informatieprofessionals hebben soms moeite met het maken van zoekstrategieën. De manier waarop je in databanken zoekt verschilt per aanbieder en meestal krijg je geen feedback terug wanneer je een fout maakt. www.Medsyntax.org is een gratis, open-source tool die informatieprofessionals en andere geïnteresseerden helpt deze problemen te overwinnen. Deze tool is ontwikkeld door Ted-Gremmen Verleg en Margot Gremmen-Verleg.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

Medsyntax is een open-source webapplicatie en biedt een oplossing voor deze problemen door gebruikers te helpen bij het invoeren van zoektermen en het visueel verkennen van de zoekstrategie. Alle elementen, zoals zoektermen, booleaanse operatoren en haakjesgroeperingen, worden duidelijk weergegeven en onderscheiden, waardoor gebruikers de structuur en hiërarchie van hun zoekopdracht beter kunnen begrijpen. Door simpelweg de URL te kopiëren wordt ook de visualisatie van de zoekopdracht gedeeld, wat samenwerking en visualisatiedeling vergemakkelijkt.

Medsyntax werkt momenteel met medische databanken zoals PubMed, Embase, Cochrane en Scopus, maar kan worden aangepast aan andere databases. Elke database waarin je kunt zoeken met booleaanse operatoren is geschikt voor de tool. Hierdoor kunnen gebruikers efficiënt en effectief zoekopdrachten uitvoeren in verschillende contexten.

Bovendien biedt de tool specifieke functionaliteiten voor verpleegkundigen, door het stroomlijnen van de zoekstrategie volgens het PICO-model (Populatie, Interventie, Controle, Outcome). Dit maakt verpleegkundig onderzoek en EBP (evidence based practise ) toegankelijker.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

Beide tools zijn al ingezet in het Martini ziekenhuis in Groningen. Het opstellen van een zoekstrategie was altijd een grote uitdaging tijdens de EBP cursus voor de deelnemers. Het kon soms dagen duren voordat een deelnemer de vertaling kon maken van een klinische onzekerheid naar een PICO en een werkende zoekstrategie. Met de Medsyntax PICO lukte dit binnen enkele uren. Het biedt manieren om gebruikers op een database agnostische manier te laten zoeken.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

De les die wij geleerd hebben is dat literatuuronderzoek niet moeilijk hoeft te zijn. De manier waarop je kunt zoeken naar literatuur verschilt alleen per databank en de methode die je leert om te zoeken verschilt ook nog per persoon. Verder geven de systemen waar je in zoekt geen feedback terug wanneer je een fout maakt en komt literatuuronderzoek meestal alleen terug als onderdeel van de studie. Dat maakt allemaal dat literatuuronderzoek een belemmerende factor is bij het uitvoeren van EBP in de zorg. Niet alleen beginnende zoekers hebben hier last van. Het is een probleem dat zich overal afspeelt. Zo bevat 92.7% van de systematic reviews fouten in de zoekstrategie. Het is mogelijk om EBP goed te implementeren in het ziekenhuis, maar het wordt mensen niet makkelijk gemaakt. Ons advies is om altijd goede begeleiding te bieden bij het aanleren van literatuuronderzoek. Niet alleen tijdens de studie, maar ook op de werkvloer. Uiteindelijk gaat de kwaliteit van de zorg hierdoor omhoog.

Referenties (max. 2):

Ayoubian A, Nasiripour AA, Tabibi SJ, Bahadori M. Evaluation of Facilitators and Barriers to Implementing Evidence-Based Practice in the Health Services: A Systematic Review. Galen Med J. 2020 Mar 14;9:e1645. doi: 10.31661/gmj.v9i0.1645. PMID: 34466560; PMCID: PMC8343503.

Salvador-Oliván JA, Marco-Cuenca G, Arquero-Avilés R. Errors in search strategies used in systematic reviews and their effects on information retrieval. J Med Libr Assoc. 2019 Apr;107(2):210-221. doi: 10.5195/jmla.2019.567. Epub 2019 Apr 1. PMID: 31019390; PMCID: PMC6466507.

Beschrijving van de interventie/innovatie:
Ervaringen/analyse van de implementatie:
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Referenties:
Trefwoorden:

Wetenschappelijke vorming Digitaal leren en innoveren Kwaliteitszorg Literatuuronderzoek Open-source software Evidence-based practise

Wijze van presentatie:
Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee