Medische dubbeltalenten – het inzetten van dubbelexpertise van studenten met een chronische aandoening in communicatieonderwijs

Informatie
Auteurs
C.G. Schoemaker
M. Kok
N.A. Korsuize
Organisatie
Universiteit Utrecht
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

Het aantal mensen met chronische aandoeningen in onze samenleving neemt toe, waardoor de arts van morgen steeds vaker betrokken is bij de zorg voor chronisch zieke patiënten.

Ongeveer 10% van de geneeskundestudenten heeft zelf een chronische aandoening (somatisch of mentaal). Hun ervaringen, ook als ontvangers van zorg, speelden tot nu toe nog geen rol binnen het onderwijs.

Het onderwijsvernieuwingsproject Medische dubbeltalenten zorgt ervoor dat in Utrecht studenten geneeskunde met een chronische aandoening hun dubbel-expertise op een positieve en professionele manier in kunnen zetten in het onderwijs aan hun medestudenten.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

We willen studenten een beter beeld geven van wat het inhoudt voor een student geneeskunde om chronisch ziek te zijn én te studeren. Daarom komt in één van de lessen van het communicatieonderwijs in bachelor jaar 2 een medestudent met een chronische aandoening (een ‘dubbeltalent’) ervaringen delen. Doel van deze gastles van 30 minuten is studenten te leren wat het betekent chronisch ziek te zijn.
De dubbeltalenten delen kort wat hun aandoening voor ze betekent in het dagelijks leven en de zorg, bij het studeren en voor hun toekomst als dokter. Vervolgens stellen de studenten vragen en ontstaat een gesprek, gefaciliteerd door de communicatiedocent.

Het dubbeltalent antwoordt vanuit de beide perspectieven van dokter én patiënt, en kan ook reflecteren op overeenkomsten en verschillen.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

Deze lessen zijn de afgelopen twee jaar gegeven aan alle 2e jaars bachelor studenten (per jaar ongeveer 300 studenten verdeeld over 24 groepen). Zowel studenten als docenten zijn erg tevreden over deze onderwijsvorm.

Studenten geven aan de gastles erg te waarderen. De dubbeltalenten komen qua beleving dichtbij. De gastlessen leiden ook tot een reflectie op de impliciete dichotomie van gezonde dokters en zieke patiënten. Tevens bereidt dit onderwijs studenten voor op een thuisbezoek aan een patiënt met een chronische aandoening.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

Afstemming met studenten en coördinatoren van het programma, het recruteren van de dubbeltalenten, het gezamenlijk vormgeven van het onderwijs, en het oefenen van de gastlessen kost tijd en ruimte.

De openheid van de 2e jaars studenten en docenten ten aanzien van hun eigen chronisch ziek blijkt in deze lessen een mooi gevolg.

Referenties (max. 2):

Dijk SW, Duijzer EJ, Wienold M. Role of active patient involvement in undergraduate medical education: a systematic review. BMJ Open. 2020 Jul 27;10(7):e037217. doi: 10.1136/bmjopen-2020-037217.

Mogensen L, Hu W. “A doctor who really knows …”: a survey of community perspectives on medical students and practitioners with disability. BMC Med Educ. 2019 Jul 29;19(1):288. doi: 10.1186/s12909-019-1715-7.

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee