MBO, HBO, WO: samen maken we het verschil. Samenwerken aan passende, toekomstbestendige, duurzame en gezonde zorg

Informatie
Auteurs
A.M.M. Bergsma
F. Warmenhoven
I. Staal
K.N. Lanting
N. Campman
Organisatie
De Haagse Hogeschool
Groene Zorg Alliantie
Saxion Hogeschool
UMC Utrecht
Universiteit Maastricht
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

De zorgsector staat wereldwijd voor grote uitdagingen. Verminderde planetaire gezondheid zorgt voor meer gezondheidsproblemen en zet druk op zorgsystemen. Dit versterkt de schaarste aan materialen, verergert personeelstekorten en draagt bij aan kansenongelijkheid. Passende zorg is de basis van het Integraal Zorgakkoord, waarin publieke waarden van de gezondheidszorg: toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid centraal staan. Samenwerken wordt gezien als een belangrijke oplossing. Duurzaamheid is hierin geen expliciete waarde. Hoe ziet passende zorg eruit als we dit wel meenemen? De sessie wordt georganiseerd door professionals vanuit verschillende zorgopleidingen.

Doel:

Deelnemers inzicht geven in de complexe relatie tussen klimaatverandering, tekorten aan zorgpersoneel en -materialen en het verdelingsvraagstuk van schaarse middelen. Het concept passende zorg wordt verkend, door het reflecteren op dilemma’s vanuit verschillende perspectieven. Vervolgens wordt de link gelegd met onderwijs: welke competenties moeten toekomstig zorgprofessionals (MBO,HBO,WO) hebben en hoe en met wie moeten zij samenwerken om goede zorg op het juiste moment aan de juiste cliënt/patiënt te bieden. Deelnemers gaan naar huis met nieuwe ideeën en kennis rondom duurzame, passende en toekomstbestendige zorg en met een concreet plan voor innovatie in het onderwijs.

Doelgroep:

De ronde tafel is gericht op een breed publiek van docenten, zorgprofessionals van MBO tot WO, beleidsmakers en studenten in de zorgsector en daarbuiten. Door deze diversiteit kunnen deelnemers vanuit verschillende invalshoeken bijdragen aan het vinden van oplossingen.

Opzet: activiteiten en opbrengst:

Introductie

Een korte inleiding schetst de verbanden tussen klimaatverandering, zorg, gezondheid, kansengelijkheid en de schaarste aan materialen en personeel. Tevens worden dilemma’s geïntroduceerd.
Break-out discussies
In groepjes brainstormen over dilemma’s die spelen in de zorg rondom duurzaamheid, capaciteit, toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid. Verkennen van uitdagingen en verschillende belangen die spelen vanuit verschillende perspectieven. Hierdoor ontstaan er nieuwe inzichten en ideeën over hoe de zorgsector deze verschillende uitdagingen gelijktijdig kan aanpakken.
Plenair
Terugkoppeling vanuit de groepjes. Samen worden de publieke waarden van de gezondheidszorg en passende zorg verkend vanuit een planetary health perspectief. Hoe kan transdisciplinair samenwerken bijdragen aan oplossingen en wat betekent dit voor het onderwijs?
Break-out deel 2
In groepjes ideeën uitwisselen over hoe de eerdere discussie vertaald kan worden naar het onderwijs (MBO, HBO, WO). Welke competenties moeten we studenten aanleren? Met wie en hoe moeten zorgprofessionals van de toekomst samenwerken om de toekomstige zorguitdagingen het hoofd te bieden?
Conclusies en acties
De sessie wordt afgesloten met een discussie waarin concrete aanbevelingen en acties worden geformuleerd die deelnemers direct kunnen toepassen in hun eigen praktijk of onderwijsomgeving.

Referenties (max 2.):

Zorginstituut Nederland. Infographic – Wat is passende zorg? Geraadpleegd op 29 september 2024 via: Infographic – Wat is passende zorg? | Passende zorg | Zorginstituut Nederland

Max aantal deelnemers :

20-25

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee