Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
Aanleiding
Veranderingen in de zorg vinden in sneller tempo plaats dan curricula van gezondheidszorgopleidingen het kunnen bijhouden. Dit maakt het noodzakelijk om zorgprofessionals vroegtijdig vaardigheden aan te leren die hen in staat stellen te anticiperen op en bij te dragen aan toekomstige innovaties in de zorg. Transformatief leren stimuleert innovatie door gezondheidsprofessionals te leren op een andere manier naar uitdagingen te kijken, een ander perspectief leren innemen, kritisch te reflecteren en met creatieve oplossingen te komen.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
Beschrijving innovatie
Binnen de huisartsopleiding van het LUMC is een ‘innovatiemodule’ ontwikkeld, gebaseerd op de principes van transformatief leren. Deze module is aangeboden aan derdejaars (huisartsen)artsen in opleiding (aios). Door aios te laten oefenen met innovatie-DNA-vaardigheden (kritische vragen stellen, observeren, netwerken, experimenteren en associëren)1 hoopten we een proces van transformatief leren bij hen tot stand te brengen. Als start van de module hebben aios een ‘desoriënterend dilemma’ uitgekozen (een dilemma waar geen eenduidige oplossing voor bestaat, wat hun werkpraktijk raakt en hun ongemak geeft). In de daaropvolgende 6 weken transformeerden aios dit dilemma naar een toekomstbestendige zorginnovatie. Aios werden gestimuleerd niet gelijk oplossingen te bedenken maar eerst hun innovatie-DNA-vaardigheden te gebruiken om het dilemma verder te onderzoeken. Elke module dag startte met een kritische reflectie op geleerde lessen n.a.v. de innovatie in ontwikkeling. Uit deze reflecties bleek dat aios aannames bijstelden en oplossingen herzagen.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
Evaluatie van de implementatie
De module is geëvalueerd aan de hand van een zelfassessment op de “Transformative Outcomes and Processes scale”, TROPOS2 (21 stellingen onderverdeeld in 3 subschalen van transformatief leren: social support, attitude toward uncertainty, criticality, transformative outcomes). Aios kregen bij aanvang van de module de TROPOS-stellingen te zien. Na de module hebben alle aios (N=11) de bij zichzelf waargenomen verandering op de items van de TROPOS aangevinkt. Aios gaven aan veranderd te zijn op meerdere items van de subschalen: 3,5 items gemiddeld per aios t.a.v. attitude toward uncertainity, 2,4 t.a.v. criticality en 1,5 t.a.v. transformative outcomes.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Implicaties voor de praktijk
De resultaten van de pilot met de innovatiemodule laten zien dat het onderwijs waarin innovatie-DNA-vaardigheden centraal staat, transformatief leren kan bevorderen. In de tweede ronde van de module zal nog meer aandacht zijn voor de verdieping van de kritische reflectie. Om zorgprofessionals op te leiden voor de wereld van morgen is het nodig dat gezondheidszorgopleidingen transformatief leren meer centraal stellen in hun curricula.
Referenties (max. 2):
1Gregersen, H., Clayton M. and Dyer J. The Innovator’s DNA. Harvard Business Review The Innovator’s DNA (hbr.org) (visited 20-09-2024).
2Cox, R.C. Grounding Transformative Learning Through Assessment: TROPOS (Transformative Outcomes and Processes Scale). JNVMO ournal of Transformative Education, 2021, vol 19(4):383-399.