Context / probleemstelling of aanleiding
Thema:
Ontwikkelen van een leerlijn digitale geletterdheid met inbegrip van artificiële intelligentie voor curricula van opleidingen binnen het gezondheidslandschap.
Doel:
Het doel van deze sessie is om een concept van een leerlijn digitale geletterdheid met inbegrip van AI te delen, te bespreken en te verfijnen. Welke kennis en vaardigheden zijn nodig om ervoor te zorgen dat studenten tijdens hun latere beroepsleven verantwoord en efficiënt met AI-tools kunnen omgaan? We starten met het delen van de visie van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen (UGent) op AI in het onderwijs. Vervolgens presenteren we een eerste versie van een leerlijn, ontwikkeld op basis van input uit literatuur, de eigen opleidingen en het werkveld. Tijdens interactieve discussies gaan de deelnemers aan de slag met de concrete doelstellingen, inhouden, werkvormen, evaluatievormen en randvoorwaarden die volgens hen noodzakelijk zijn zodat een realistische leerlijn geïmplementeerd kan worden in de curricula van verschillende opleidingen binnen het gezondheidslandschap. Het uiteindelijke doel is om met de resultaten van de groepsdiscussies te komen tot een set van opeenvolgende bouwstenen die de deelnemers kunnen aanwenden en combineren in hun eigen onderwijscontext, zodat zij een op maat gemaakte leerlijn kunnen implementeren.
Doelgroep:
Deze sessie is bedoeld voor onderwijsprofessionals, curriculumontwikkelaars, beleidsmakers en onderzoekers die betrokken zijn bij gezondheidsonderwijs en de implementatie van digitale geletterdheid en AI in het curriculum.
Opzet: activiteiten en opbrengst:
Introductie (20minuten):
Korte presentatie over de visie van onze faculteit op AI in onderwijs, voorstel van conceptuele opbouw van een leerlijn digitale geletterdheid met inbegrip van AI.
Groepsdiscussies (35minuten):
Deelnemers worden verdeeld in kleine groepen om specifieke aspecten van de leerlijn te bespreken, zoals begin- en eindcompetenties, concrete inhouden, de mate van diepgang en mogelijke pedagogische benaderingen.
Plenaire terugkoppeling (20 minuten):
Groepen delen hun bevindingen en bespreken deze in een plenaire setting.
Referenties (max 2.):
Max aantal deelnemers :
30