Context / probleemstelling of aanleiding
Thema:
Actieve omstanders: Hoe studenten en docenten kunnen helpen discriminatie en micro-agressie in de zorg te verminderen.
Volgens het concept Positieve gezondheid (Huber, 2011) staan mensen zelf aan het roer om zich gezond te voelen in het licht van de uitdagingen van het leven. In de wereld van de zorg is het alle hens aan dek om een inclusieve (werk)cultuur te bevorderen.
Discriminatie en micro-agressie mogen daarbij niet in de weg zitten, maar helaas is het nu nog zo dat zorgverleners worden buitengesloten. Volgens onderzoek (Felten e.a., 2018) kan discriminatie verminderd worden door empathie te bevorderen, rolmodellen in te zetten en de sociale norm te veranderen. Een prima plek om hieraan te werken is de zorgopleiding.
Veel studenten in zorgopleidingen ervaren namelijk, ofwel als subject ofwel als omstander, complexe emoties wanneer zij aanwezig zijn bij ongepast gedrag vanuit anderen. Het ervaren van micro -agressie komt veel voor bij stagestudenten in zorgopleidingen, bij co-assistenten en A(N)IOS. Van meerdere kanten (docenten, opleiders en studenten) wordt gemeld dat het nuttig zou zijn om studenten binnen het gezondheidszorgonderwijs handvatten aan te leren.
Doel:
-Bewustzijn bevorderen van het invaliderende effect van discriminatie en microagressie
-Door middel van omstandertraining worden studenten en docenten voorbereid om een positieve rol te spelen en actief bij te dragen aan een veiligere en inclusievere leer- en werkomgeving
-Tools verwerven over hoe en waar zulke trainingen te implementeren in het curriculum
Doelgroep:
Docenten, studenten, curriculum ontwikkelaars
Opzet: activiteiten en opbrengst:
In deze workshop geven we de meerderheid die zelf (meestal) niet het slachtoffer is van discriminatie food for thought en hands-on tools om een actieve omstander te zijn.
Referenties (max 2.):
Huber M, Knottnerus JA, Green L, van der Horst H, Jadad AR, Kromhout D, Leonard B, Lorig K, Loureiro MI, van der Meer JW, Schnabel P, Smith R, van Weel C, Smid H. How should we define health? BMJ. 2011 Jul 26;343:d4163. doi: 10.1136/bmj.d4163. PMID: 21791490.
Felten H, Broekroelofs R. 2022 Wat helpt bij het verminderen van discriminatie. Utrecht: KIS
Max aantal deelnemers :
40