Klaar voor de werkvorm? Actie!

Informatie
Auteurs
A.L. . Kist
Organisatie
Erasmus MC
Congres
2024
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

De laatste jaren is in het medisch onderwijs de nadruk komen te liggen op kleinschalig interactief onderwijs. Het onderwijs is hierop aangepast, maar ben bent u ook voldoende uitgerust om onderwijs interactief aan te bieden?

Wij hebben een korte praktische training ontwikkeld die docenten meeneemt in een aantal interactieve werkvormen en u uitnodigt om deze in uw eigen onderwijs te implementeren. We laten u op unieke wijze kennismaken met verschillende werkvormen, door ze toe te passen gedurende de hele training. Zo kunt u zelf ervaren hoe het werkt. Ook het verschil tussen de trainers zal aanbod komen, omdat niet elke werkvorm voor elke docent werkt. De werkvormen zijn allemaal gebaseerd op het GIPS model, wat bijdraagt aan een beter leerrendement van elke student.1

We zullen in deze workshop laten zien dat docentprofessionalisering niet groots hoeft te zijn en al kan beginnen bij het bieden van handvatten aan artsen die naast hun drukke praktijk ook onderwijs geven. Onze ervaring is dat docenten geïnspireerd raken en activerende werkvormen gaan toepassen, waardoor er meer interactief onderwijs ontstaat. Goed onderwijs begint misschien bij het ontwerp daarvan, maar het eindigt bij de docent die het praktiseert!

Doel:

Verschillende interactieve werkvormen leren kennen en ervaren.

Praktische handvatten verkrijgen om studenten actief in de les te krijgen en een hoger leerrendement te behalen.

Doelgroep:

Docenten, betrokkenen bij docentprofessionalisering, coördinatoren van onderwijs

Opzet: activiteiten en opbrengst:

Na een introductie en kennismaking, gaan we dieper in op hoe studenten leren, wat is er nodig voor een goede les, hoe activeer je voorkennis, hoe creëer je veiligheid in een les? Al deze onderwerpen worden besproken met behulp van activerende werkvormen, die u zelf gaat ervaren en waardoor u hopelijk geïnspireerd raakt om het geleerde zo snel mogelijk in de praktijk te brengen!

Referenties (max 2.):

Coöperatieve leerstrategieën, handboek coöperatief leren. Dr. Spencer Kagan en Miquel Kagan. ISBN: 9789461183057

Max aantal deelnemers :

20

Beschrijving van de interventie/innovatie:
Ervaringen/analyse van de implementatie:
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Referenties:
Trefwoorden:

Docentprofessionalisering Professionaliteit Diversiteit

Wijze van presentatie:
Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee