Klaar om te snijden! Een veterinaire module in de UMCG AnatomyGym app als studiehulp bij de voorbereiding op de anatomiepractica diergeneeskunde.

Informatie
Auteurs
B.P. Hierck
B.S. van Leeuwen
C.F. Wolschrijn
C.J. Haven
D.C.F. Salvatori
J.C.M. Vernooij
J.R. Georgiadis
S.F. Raaijmakers
Organisatie
UMC Groningen
Universiteit Utrecht
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

Een gedegen kennis van anatomie is fundamenteel voor dierenartsen. Daarom voeren studenten aan de faculteit diergeneeskunde in Utrecht een aantal dissecties uit op overleden en gedoneerde huisdieren (via dierdonorcodicil). Om tot diepgaand leren te komen tijdens deze dissectiepractica is anatomische basiskennis vereist, maar studenten hebben moeite deze tijdens de voorbereiding te verwerven. Dit kan komen doordat studenten essentiële leervaardigheden missen (1). Een smartphone-app zou studenten kunnen helpen bij het opdoen van anatomiekennis, zodat ze goed voorbereid beginnen aan hun dissectiepractica.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

Om studenten te ondersteunen bij het leren van anatomisch basiskennis, hebben we de UMCG AnatomyGym app geïntroduceerd tijdens het derdejaars vak “Locomotie”. De ontwikkelde veterinaire module bestaat uit 12 thematische levels, elk met 11-14 multiplechoicevragen in een flashcard-achtig format, gerangschikt van makkelijk naar moeilijk en inhoudelijk afgestemd op de dissectiepractica. Alle 223 studenten konden vrijwillig de app gebruiken en kregen het advies om dagelijks enkele levels te oefenen. Om het leereffect te meten, namen studenten voorafgaand aan het practicum in de anatomiezaal deel aan een online survey met een kennistoets van 14 open vragen en een vragenlijst om het nut en de bruikbaarheid van de app te evalueren.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

92 van de 151 (61%) participerende studenten gebruikten de app bij de voorbereiding. De studenten die de app vaak gebruikten (zelfrapportage) hadden gemiddeld een significant hogere score (35% correct) op de kennistoets, dan degenen die de app niet of weinig gebruikten (25% correct). Gebruikers beoordeelden het nut en bruikbaarheid van de app gemiddeld met een 6.0 op een 7-punts Likertschaal. Ze waardeerden de toegankelijke en flexibele manier om hun kennis te toetsen en actief met de leerstof bezig te zijn. Minder prettig vonden studenten de voorspelbaarheid van de app, zoals de vaste volgorde van vragen bij herhaling. Redenen om de app niet te gebruiken waren o.a. tijdgebrek, niet willen afwijken van het vertrouwde leerpatroon of de app enkel te willen gebruiken als voorbereiding op de eindtoets.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

1 op de 5 studenten gebruikte de app niet. Een gemiste kans, aangezien gebruikers de app nuttig vonden en bij intensief gebruik hoger scoorden op de kennistoets. Daarom is het interessant om te onderzoeken hoe studenten gestimuleerd en geïnstrueerd kunnen worden om de app efficiënt te gebruiken zonder het als extra tijdsinvestering te zien. Denk aan instructies zoals gespreid oefenen en herhalen in korte sessies, evenals verbeteringen van de app zoals dynamische aanpassing aan het kennisniveau van de student.

Referenties (max. 2):

Bjork RA, et al. Self-regulated learning: beliefs, techniques, and illusions. Annu Rev Psychol. 2013;64(1):417-44.

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee