Keuzecursus Beleid & Organisatie van de zorg voor studenten Klinische Gezondheidswetenschappen: samenwerking met het werkveld

Informatie
Auteurs
E.S. Koster
M.V. Roskam
Organisatie
UMC Utrecht
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

De academische masteropleiding Klinische Gezondheidswetenschappen leidt HBO-zorgprofessionals op tot wetenschappelijk onderzoekers in hun vakgebied. Een deel van de afgestudeerdenstroomt door naar beleidsfuncties binnen hun zorgorganisatie of landelijke organisaties. Vanuit verschillende evaluaties bleek dat studenten en alumni zich onvoldoende voorbereid voelden om deze richting in te slaan na het behalen van hun masterdiploma. Om aan deze vraag te voldoen is in collegejaar 2023-2024 binnen het keuzeonderwijs van de opleiding een nieuwe cursus opgezet met medewerking van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), een partij uit het beleidswerkveld.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

In de cursus Beleid & Organisatie van de Zorg gaan studenten in interdisciplinaire groepen aan de slag met een echte beleidsopdracht voor een opdrachtgever uit het werkveld. De opdrachtgevers, bestaande uit de NZa en het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG), komen elk collegejaar met een nieuw actueel beleidsprobleem waar de studenten een advies voor opstellen. De cursus is gebaseerd op het principe van Community Engaged Learning (CEL) waarin studenten samen met het werkveld werken aan een maatschappelijk thema.

Ter ondersteuning krijgen de studenten gedurende acht weken hoorcolleges waarin gastdocenten, zoals bestuurders, gezondheidseconomen, beleidsadviseurs en patiënten vertellen over hun perspectief op beleid en kwaliteit in de zorg. De studenten leveren na twintig weken een beleidsadvies af en presenteren hun bevindingen aan de opdrachtgevers. Ze worden door docenten begeleid in hun proces om van probleem tot advies te komen, aan de hand van het Beleidskompas (1).

Ervaringen/analyse van de implementatie:

De cursus is sinds 2023-2024 in praktijk gebracht en wordt enthousiast ontvangen door zowel studenten, docenten als (potentiële) opdrachtgevers. Doordat studenten leren van het werkveld en hun expertise als Klinische Gezondheidswetenschapper-student inzetten om tot een advies te komen, biedt deze cursus een unieke gelegenheid voor beide partijen om waardevolle inzichten te verwerven. Na het eerste cohort zijn er aanpassingen gedaan gebaseerd op schriftelijke en mondelinge evaluatie van studenten en ervaringen van docenten. Enkele verbeteringen zijn dat toetsing meer gericht is op een goede beleidsnota afleveren en meer aandacht voor professioneel gedrag/adviesvaardigheden en persoonlijke reflectie. Daarnaast benoemen alumni dat deze cursus heeft bijgedragen aan hun curriculum en dat het uitvoeren van een echte opdracht voor opdrachtgevers een bijdrage heeft geleverd aan hun ontwikkeling als Klinisch Gezondheidswetenschapper.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

De cursus is een mooi voorbeeld van CEL en wordt door studenten en opdrachtgevers gewaardeerd. Vanaf september 2024 tot februari 2025 loopt de tweede editie van de cursus. Tijdens het NVMO Congres laten we graag uitkomsten van de evaluatie van het tweede cohort zien en vertellen we welke lessen wij geleerd hebben en meenemen voor het verder ontwikkelen van deze cursus.

Referenties (max. 2):

Rijksoverheid, Kenniscentrum voor Beleid en Regelgeving, Beleidskompas https://www.kcbr.nl/beleid-en-regelgeving-ontwikkelen/beleidskompas

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee