Context / probleemstelling of aanleiding
Thema:
Het doel van simulatie onderwijs is om studenten goed voor te bereiden op de steeds complexer wordende beroepspraktijk. Simulaties zorgen voor hogere motivatie en leiden tot een betere transfer van vaardigheden. In een overzichtsonderzoek naar het effect van simulaties in het verpleegkundeonderwijs beschrijven Doolen et al. (2016) positieve resultaten: studenten zijn tevreden, competenter en hebben meer zelfvertrouwen.
Binnen de Academie Gezondheid en Vitaliteit van de HAN University of applied science wordt voor inbedding van simulatieonderwijs gebruik gemaakt van het SimZone model. Het SimZone model is een waardevol raamwerk dat richting biedt bij het beoordelen of er voldoende dekking is aan simulatieonderwijs om de opgedane kennis effectief toe te passen in echte situaties (Roussin & Weinstock, 2017). Het simzone model is verdeeld in 5 zones.
Zone 0: individueel leren met automatische feedback, ideaal voor het leren van procedures.
Zone 1: hands-on instructie van fundamentele klinische vaardigheden.
Zone 2: Integratie van vaardigheden en kennis in acute situaties met begeleiding van een facilitator.
Zone 3; Team- en systeemsimulatie, gericht op contextuele relevantie en interprofessionele dynamiek
Zone 4: Werplekrealiteit
Zet de microsoft hololens op en stap in een levensechte simulatietraining waarbij je zorg verleent aan een vitaal bedreigde patiënt met behulp van de ABCDE en SBAR-methodiek. Je krijgt hierbij directe auto feedback via het device waarop de trainingsmodule aangeboden wordt. Dit is passend bij zone 0 van het SimZonemodel.
Doel:
Leerdoelen
Benoemt het belang van simulatie binnen het onderwijs.
Benoemt de toepassing van het SimZone model binnen het onderwijs.
Benoemt de meerwaarde van de inzet van een mixed reality trainingsmodule en kan deze plaatsen binnen het SimZone model.
Ervaart met inzet van mixed reality op welke wijze gegevens kunnen worden verzameld met behulp van de ABCDE-methodiek.
Doelgroep:
Zorg- en onderwijsprofessionals en Zorgprofessionals in opleiding.
Opzet: activiteiten en opbrengst:
Tijd: 5 min. Kennismaking en introductie (Moderatoren). Voorstellen (Deelnemers). Inventarisatie voorkennis (Opbrengst).
Tijd:
10 min Uitleg doel van trainingsmodule en het SimZone model (Moderatoren).Kennis en inzicht verwerven (Deelnemers). Kennis over doel trainingsmodule en plaats binnen het simzone model (Opbrengst).
Tijd:
10 min Demonstratie trainingsmodule (Moderatoren).Observeren/vragen stellen (Deelnemers). Kennis over gebruik (Opbrengst)
Tijd:
45 min Deelnemers zelf laten oefenen en ervaren (Moderatoren). Oefenen met trainingsmodule
(Deelnemers). Ervaren trainingsmodule (Opbrengst).
Tijd:
5 min Afronding (Moderatoren). Reflecteren en evalueren (Deelnemers). Feedback (Opbrengst).
Referenties (max 2.):
Doolen, J., Mariani, B., Atz, T., Horsley, T. L., Rourke, J. O., McAfee, K. & Cross, C. L. (2016). High-fidelity simulation in undergraduate nursing education: A review of simulation reviews. Clinical Simulation in Nursing, 12(7), 290-302. doi:10.1016/j.ecns.2016.01.009
Roussin, C. J., & Weinstock, P. (2017). SimZones: an organizational innovation for simulation programs and centers. Academic Medicine, 92(8), 1114-1120.
Max aantal deelnemers :
20