Invloed van beroepsidentiteiten op interprofessioneel onderwijs; De rol van de docent

Informatie
Auteurs
S. van Daal
Organisatie
Hogeschool Rotterdam
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

Invloed van beroepsidentiteiten op interprofessioneel onderwijs; De rol van de docent

Alle hoger-onderwijsinstellingen hebben de opdracht om op te leiden voor een duurzame toekomst. Het is nodig om meer samen en over grenzen van organisaties en onderwijssectoren heen te gaan werken. Het werken aan complexe maatschappelijk vraagstukken staat daarin centraal en vragen om een (trans) interprofessionele aanpak[1]. Interprofessionele competenties zijn opgesteld om als professional interprofessioneel te kunnen werken en deze competenties leren we onze studenten Dit vraagt om een verandering in de organisatie en om een lerende cultuur. Het professionaliseren van docenten is daarbij een aandachtspunt. Ook zij moeten over de juiste competenties beschikken om het interprofessionele onderwijs te faciliteren.
De vraag is of het afdoende is om als docent over diezelfde competenties te beschikken of dat er meer voor nodig is om de competenties goed over te brengen.
Docenten in de gezondheidszorg zijn meestal initieel opgeleid als zorgprofessional. Zij identificeren zich dan ook nog vanuit die beroepsidentiteit[2]. Daarnaast zijn zij vaak getraind als docent waardoor de beroepsinhoud (BOKS) op een verantwoorde wijze wordt overgedragen aan de studenten. Het interprofessioneel onderwijs zal andere vaardigheden vragen van de docent omdat niet het oude vertrouwde overdragen van kennis centraal staat maar de begeleiding van een diverse, interprofessionele groep studenten met ook ieder een eigen beroepsidentiteit.

Lukt het als docent om met een ander kader te kijken dan vanuit de eigen initiële beroepsidentiteit? Bestaat er een interprofessionele beroepsidentiteit en hoe ziet deze er dan uit? Hoe en wat kunnen docenten nog toevoegen vanuit zichzelf (agency) bij het interprofessionele onderwijs?

[1] Lars de Bruin, Nina van Gelderen, Naomi Grotenhuis, Myrthe Randsdorp, (2023) Kennisagenda voor het hoger onderwijs. De kwaliteit van hoger onderwijs versterken met onderzoek en innovatie 2023 2026. Hoger Onderwijs.

[2] Ruijters, M.C.P. (2021). Manifest voor de beroepsidentiteit: Over de achterkant van personaliseren en flexibiliseren van beroepsopleidingen. Aeres Hogeschool Wageningen.

Doel:

Het doel van de sessie is om met elkaar in gesprek te gaan en inzicht te krijgen in de verschillende ideeën over de invloed van beroepsidentiteit op het geven van interprofessioneel onderwijs. Deze inzichten kunnen ondersteunend zijn bij de professionalisering van docenten.

Doelgroep:

We nodigen docenten en collega’s uit die interprofessioneel onderwijs geven, ontwikkelen of er op een andere manier bij betrokken zijn.

Opzet: activiteiten en opbrengst:

Opzet
Ronde tafel sessie met veel ruimte voor gesprek en het uitwisselen van ideeën in drie discussierondes.

Opbrengst
De uitwisseling van ideeën geeft inzicht in de manier waarop het onderwerp interprofessionele beroepsidentiteit leeft en hoe hier al rekening mee wordt gehouden bij het faciliteren van interprofessioneel onderwijs.

Referenties (max 2.):

Max aantal deelnemers :

20

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee