Context / probleemstelling of aanleiding
Thema:
In de artsenopleiding aan het Radboudumc worden studenten vaardigheden aangeleerd die ze in de toekomst vaak dagelijks moeten gebruiken: communicatie en consultvoering, lichamelijk onderzoek en klinisch redeneren. Dit geldt voor veel (para)medische opleidingen. Een ervaren valkuil tijdens de opleiding is dat studenten deze vaardigheden los van elkaar zich eigen maakten, zonder goed te begrijpen hoe deze onderling samenhangen. De introductie van integratieve werkvormen heeft hier zichtbare veranderingen in teweeg gebracht.
Doel:
In deze workshop discussiëren we met de deelnemers over de valkuilen van het gesegregeerd aanleren van vaardigheden. Daarnaast maken deelnemers kennis met verschillende voorbeelden van werkvormen waarin vaardigheden geïntegreerd worden aangeboden en gaan we in gesprek over de uitdagingen die integratie van de verschillende vaardigheden tijdens onderwijs met zich meebrengt. Aan het einde van de workshop hebben de deelnemers een concreter beeld over hoe ze de integratie vorm zouden kunnen geven tijdens onderwijs en toetsing.
Doelgroep:
Studenten en docenten en coördinatoren werkzaam binnen het vaardighedenonderwijs van een (para)medische opleiding
Opzet: activiteiten en opbrengst:
Na een korte presentatie waarin de sprekers zich voorstellen en het doel van de workshop wordt toegelicht, wordt via Wooclap geïnventariseerd welke valkuilen de deelnemers zien bij het gesegregeerd aanbieden van deelvaardigheden tijdens het onderwijs.
Vervolgens worden de deelnemers in kleine groepjes middels een activerende werkvorm gevraagd om na te denken over kansen en valkuilen die er bestaan wanneer vaardighedenonderwijs geïntegreerd wordt aangeboden.
Na deze inventarisatie wordt een aantal werkvormen die bij de opleiding geneeskunde in Nijmegen worden gebruikt gepresenteerd of gedemonstreerd.
Na het in tweetalleen uitwisselen van ideeën over het toetsen van geïntegreerde vaardigheden volgt er een plenaire discussie.
De workshop wordt afgesloten met een inventarisatie van voorwaarden die er nodig zijn om tot integratie van vaardighedenonderwijs te komen. Hierbij wordt Wooclap ingezet. Aan het einde van de workshop beschikken de deelnemers dus over kennis over drie werkvormen om vaardigheden geïntegreerd aan te bieden, een idee over valkuilen en kansen bij het geïntegreerd aanbieden van vaardigheden en een lijst van voorwaarden die binnen Wooclap gecreëerd is, die met de deelnemers gedeeld kan worden.
Referenties (max 2.):
Max aantal deelnemers :
30