Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
Probleemstelling
Interprofessionele samenwerking is in het huidige zorglandschap aan de orde van de dag. In de verschillende opleidingen is hier met name aandacht voor tijdens werkplekleren in de master geneeskunde en de latere fasen van de verpleegkundeopleiding. Bachelor studenten geneeskundestudenten en jongerejaars HBO-V studenten daarentegen, worden gescheiden opgeleid in een theoretische omgeving die losstaat van de praktijk en hun toekomstige samenwerking. Dit leidt tot een aantal problemen. Studenten geneeskunde en HBO-V missen de noodzakelijke voorbereiding op interprofessionele samenwerking, wat geregeld resulteert in een hiërarchische kloof. Daarnaast is de overgang van de theoretische fase naar de praktijk groot, en voelen studenten zich slecht voorbereid. Als laatste sluit competentiegericht onderwijs in de theoretische fase onvoldoende aan op de praktijk, waardoor studenten de urgentie en relevantie van opdrachten niet inzien.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
Innovatie
Onze innovatie richt zich op het integreren van authentieke interprofessionele leeractiviteiten in vroege fase van de opleidingen Geneeskunde en HBO-V. Daartoe zal onze Clinical Teaching Unit (CTU) door inzet van innovatieve technieken buiten de muren van het ziekenhuis worden geplaatst1. De CTU is in de afgelopen jaren ontwikkeld als een plek waar leren op werkvloer centraal staat, maar is door de inbedding in de dagelijkse werkzaamheden slechts toegankelijk voor een beperkt aantal studenten. Door leermomenten op de CTU met o.a. head-mounted camera’s en smartphones ook live in een digitale omgeving aan te bieden wordt interprofessioneel werkplekleren toegankelijk voor meer studenten. Zij kunnen via deze virtuele omgeving al vroeg in hun opleiding kennismaken met de werkomgeving en samenwerken met toekomstige collega’s. Door opdrachten te ontwikkelen die ervoor zorgen dat de diverse leermomenten op de CTU aansluiten bij het niveau van de studenten, variërend van directe betrokkenheid aan het bed tot observatie op afstand, kunnen we interprofessioneel leren daarmee structureel onderdeel te maken over de gehele duur van de zorgopleidingen.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
–
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Verwachte Opbrengst
Met de implementatie van deze virtuele kliniek verwachten wij dat studenten geneeskunde en verpleegkunde eerder in de opleiding de benodigde interprofessionele competenties ontwikkelen. De virtuele omgeving biedt een veilige leeromgeving waarin studenten van verschillende studies kunnen samenwerken en die daarnaast de kloof tussen de theorie en praktijk overbrugt. Bovendien zal het aanbieden van authentieke leeropdrachten in een realistische werkomgeving de relevantie van competentiegerichte opdrachten voor studenten verduidelijken, wat kan leiden tot meer intrinsieke motivatie, beter zelfregulerend leren en een verhoogd leerrendement. Tot slot biedt dit model schaalbaarheid naar andere regio’s en medische opleidingen, zoals fysiotherapie en farmacie.
Referenties (max. 2):
1. Hamoen, E. C., et al. (2020). “Development of a Clinical Teaching Unit in Internal Medicine to Promote Interprofessional and Multidisciplinary Learning: A Practical Intervention.” Teach Learn Med: 1-11.