Implementatie en gebruik van zelfevaluatie-toetsen in een programmatisch toetsprogramma: ervaringen en aandachtspunten

Informatie
Auteurs
H.H.L.M. Donkers
S. Heeneman
S.F.E. Rovers
Organisatie
Universiteit Maastricht
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

Steeds meer medische opleidingen wereldwijd maken gebruik van programmatisch toetsen vanwege de mogelijkheid om een completer beeld te vormen van de competentie-ontwikkeling van de student (Govaerts et al., 2022).

Binnen programmatisch toetsen wordt de student geacht bewijsmateriaal te verzamelen over de eigen competentieontwikkeling. De student verzamelt feedback van verschillende bronnen zoals patiënten, docenten en medestudenten, en ook van toetsmomenten en zelfevaluaties.

De Engelstalige Geneeskunde opleiding van Maastricht University (BA-MED) heeft sinds 2022 een geïntegreerd leer- en toetsprogramma, gebruik makend van de principes van programmatisch toetsen. Om studenten te ondersteunen in hun leertraject, is een database ontwikkeld met toetsvragen die studenten op ieder gewenst moment kunnen gebruiken voor zelf-evaluatie van kennis.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

In het toetssysteem Testvision is een itembank gevuld met 10.421 vragen, dit zijn vragen uit de summatieve kennistoetsen uit het voormalige curriculum (vanaf 2014). De vragen zijn voorzien van informatieve titels en labels. De labels zijn het beheersingsniveau en de categorie en discipline uit de voortgangstoets Geneeskunde.

Er zijn in Testvision zelf-evaluatie toetsen ingericht zodanig dat studenten zelf een keuze kunnen maken voor een beheersingsniveau en een of meer categorieën of disciplines, waarna het systeem een aantal vragen selecteert uit de itembank. De resultaten van deze zelf-evaluatie toetsen kunnen ze gebruiken om hun niveau van kennis binnen de onderwijsperiode te monitoren, te aggregeren met andere feedback informatie uit het toetsprogramma, en zelfregulerend leren.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

Een groot deel van de studenten maakt gebruik van de zelf-evaluatie toetsen (kwantitatieve gegevens zijn beschikbaar). De mate van gebruik wisselt: sommige studenten maken een zelf-evaluatie toets één keer of enkele keren, andere studenten op regelmatige basis en herhalen ook in latere periodes nog zelf-evaluatie toetsen uit eerdere periodes. Studenten geven aan dat de vragen niet altijd goed aansluiten bij de inhoud van het onderwijs tijdens de periodes. Het initieel opzetten van de zelf-evaluatie toetsen vereiste een grote tijdsinvestering. Nu de zelf-evaluatie toetsen eenmaal beschikbaar is, wordt deze investering in komende jaren minder, maar bestendigheid blijft een punt van aandacht.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

Ook met een grote itembank met vragen over basiskennis, is aansluiting bij een curriculum dat zojuist is herzien niet vanzelfsprekend. Na de initiële opzet van de zelf-evaluatie toetsen, is het daarom belangrijk om alert te zijn op blinde vlekken en de itembank aan te vullen waar nodig. Daarom moet van tevoren goed worden nagedacht over hoe de itembank op een bestendige manier kan worden onderhouden.

Referenties (max. 2):

Govaerts, M., Van der Vleuten, C., & Schut, S. (2022). Implementation of programmatic assessment: Challenges and lessons learned. Education Sciences, 12(10), 717.

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee