Context / probleemstelling of aanleiding
Thema:
De samenwerking tussen onderwijsinstellingen (scholen) en praktijksettings is cruciaal binnen gezondheidszorgopleidingen. Samen zorgen zij ervoor dat studenten over relevante kennis en -vaardigheden hebben en deze zelfstandig en weloverwogen kunnen toepassen in de praktijk. Als onderdeel van deze samenwerkingen wordt het leren tijdens praktijk-of stageperiodes steeds meer gereguleerd in aansluiting op het curriculum. Zo worden de eindtermen en beoordelingssystematiek van de school toegepast in stages, werken studenten in de praktijk met een portfolio dat samen met de school is ontwikkeld, en voeren ze stage-opdrachten om theorie toe te passen en verdieping te zoeken. Recent onderzoek heeft in kaart gebracht hoe de werkwijzen en hulpmiddelen die binnen deze samenwerking worden ontwikkeld studenten kunnen helpen in hun leerproces, maar ook hoe ze dat leerproces soms juist in de weg kunnen zetten1. Aan de ene kant kan de school studenten helpen om meer uitdaging en verdieping in de stage te zoeken, nieuwe kennis toe te passen, en het eigen leerproces te sturen. De school kan een uniforme beoordelingssystematiek waarborgen. Aan de andere kant kan de focus op opdrachten en beoordelingsstandaarden studenten een tunnelvisie geven richting vooraf bepaalde doelen, onnodige werklast geven, en de focus van sociale leerprocessen op de afdeling verleggen naar het behalen van individuele doelen. Dit kan de betrokkenheid van directe werkbegeleiders bij studenten doen afnemen2. Bij het ontwerpen van hulpmiddelen op de grens van school en praktijk wordt vaak onvoldoende rekening gehouden met de praktijksetting, waardoor integratie van school- en praktijkleren vaak niet volledig behaald wordt.
Doel:
Het doel van deze workshop is om deelnemers meer inzichten te geven in kansen en bedreigingen van de samenwerking tussen school en praktijk rond het praktijkleren (stages, co-schappen, etc.). Na de workshop kunnen deelnemers hier bij het ontwerpen en geven van het eigen onderwijs meer weloverwogen mee omgaan.
Doelgroep:
Docenten, beleidsmakers, (praktijk)opleiders, studenten
Opzet: activiteiten en opbrengst:
De workshop start met een korte introductie over kansen en bedreigingen bij ‘school-ondersteund praktijkleren’. Deelnemers stellen zich kort voor, en gaan dan aan de slag met de opdracht om een praktijkopdracht te ontwerpen, waarbij ze rekening houden met eerder besproken kansen en bedreigingen, ondersteund door een handout. Vervolgens gaan ze een stap verder door in groepjes na te denken over een hulpmiddel dat in één van hun eigen contexten bruikbaar zou zijn. In de plenaire afsluitingen vatten we de bevindingen samen en formuleren we take home messages.
Referenties (max 2.):
1Stoffels, M. (2023). Optimizing school-supported clinical learning: an investigation in the context of nursing education. Vrije Universiteit Amsterdam
2van Loon, K. A., & Scheele, F. (2021). Improving graduate medical education through faculty empowerment instead of detailed guidelines. Academic Medicine, 96(2).
Max aantal deelnemers :
25