Hoe nemen we een zorgvuldig besluit over de voortgang van bachelorstudenten Geneeskunde binnen een programmatisch toetsprogramma?

Informatie
Auteurs
A. Beerthuizen
E. J. Spierenburg
F. van Rosse
J.W. Meerstra
M.S. Visser
Organisatie
Erasmus Unversiteit
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

Een optimale besluitvorming over de voortgang/ontwikkeling van studenten is één van de kernprincipes van programmatisch toetsen (1). Een voortgangsbesluit kan een grote impact hebben op een student, dus hiervoor is een zorgvuldige en heldere beslisprocedure onontbeerlijk. Bij programmatisch toetsen worden beoordelingen gebaseerd op voldoende datapunten die een rijk beeld opleveren van wat een student kan en kent. Op basis van alle datapunten wordt een beslissing genomen over de studievoortgang (2). Omdat datapunten zowel kwantitatieve als kwalitatieve informatie kunnen bevatten, kan de beslissing niet alleen worden genomen op basis van een rekenkundige formule. Een high-stake beslissing vraagt ook om een menselijke interpretatie van alle verkregen informatie door een besliscommissie.

Doel:

Deelnemers (meer) inzicht geven in de rol en de werkwijze van de besliscommissie van een bacheloropleiding door deelnemers zelf te laten ervaren hoe het is om een besluit over de voortgang van een student te nemen en de dilemma’s met elkaar te bespreken.

Doelgroep:

Opleiders, leden van examencommissies, onderwijskundigen, docenten en studenten

Opzet: activiteiten en opbrengst:

1. Activiteit: Presentatie beslisprotocol van de besliscommissie van de bachelor Geneeskunde. Opbrengst: Informeren over curriculum, gemaakte keuzes en werkwijze besliscommissie

2. Activiteit:

Het nemen van een high-stake beslissing en het maken van een voorstel voor het vervolgtraject in tweetallen op basis van dummy-portfolio’s

Opbrengst:

Ervaren hoe het is om beslissingen te nemen als lid van de besliscommissie

3. Activiteit:

Bespreken van het besluit en de afwegingen daarbij met twee andere duo’s en gezamenlijk formuleren van dilemma’s t.b.v. de discussie.

Opbrengst:

Inzicht in hoe voortgangsbesluiten tot stand komen, wat goed doen is in het kader van het vervolgtraject en wat mogelijke dilemma’s zijn bij deze besluitvorming

4. Activiteit:

Discussie over de dilemma’s die de deelnemers en de opleiding Geneeskunde (bachelor en master) hebben ervaren m.b.t. programmatisch toetsen.

Opbrengst:

Input voor moderatoren en deelnemers ten aanzien van de invulling van de rol en de werkwijze van de besliscommissie binnen programmatisch toetsen. Input voor opleidingen over ondersteuning leertraject van studenten.

Referenties (max 2.):

van der Vleuten, C. P. M., Schuwirth, L. W. T., Driessen, E. W., Dijkstra, J., Tigelaar, D., Baartman L. K. J., & van Tartwijk, J. (2012) A model for programmatic assessment fit for purpose, Medical Teacher, 34(3), 205-214. DOI: 10.3109/0142159X.2012.652239

Baartman, L., van Schilt-Mol, T., & van der Vleuten, C. (2020). Programmatisch toetsen. Voorbeelden en ervaringen uit de praktijk. Amsterdam: Boom Uitgevers.

Max aantal deelnemers :

30

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee