Context / probleemstelling of aanleiding
Thema:
In de gezondheidszorg is -naast de focus op het behandelen van ziekte- steeds meer aandacht voor het voorkomen van ziekte. Dit vraagt om artsen die buiten hun medische kaders kunnen denken en een actieve rol hebben in het beschermen en bevorderen van gezondheid. Dit kan zowel in de vorm van individuele preventie als in populatiegerichte preventie, waarbij niet de gezondheid van het individu maar van een populatie centraal staat.
Wij zien knelpunten in het huidige onderwijsaanbod over preventie in de geneeskundeopleiding:
In het Raamplan 2020 heeft preventie een prominente plek. Het gaat hierbij om individuen én de populatie. Ondanks deze ruime aandacht voor preventie zijn de eindtermen weinig specifiek geformuleerd.
Docenten en studenten ervaren een aantal knelpunten bij preventieonderwijs. Zo is het moeilijk om aansluiting te vinden voor preventiethema’s in curricula die vooral gericht zijn op het genezen van ziekte vanuit klinisch perspectief (Vyas et al., 2017). Studenten beschouwen preventieonderwijs als open deur (het is geen verrassing dat er meer overgewicht voorkomt in achterstandswijken) of het is nice-to-know in plaats van need-to-know; tegelijkertijd blijkt vaak dat zij geen inzicht hebben in de complexiteit van dit soort gezondheidsproblemen, wat dat betekent voor preventie, welke rol de arts daarin speelt en met welke niet-medische en paramedische disciplines zij moeten samenwerken om resultaten te bereiken.
In het ZonMw project ‘ontwikkeling van evidence-based preventieonderwijs in de geneeskundeopleiding’ hebben de afdelingen sociale geneeskunde van de 8 UMC’s samengewerkt om preventieonderwijs te concretiseren en te ontdekken wat werkt in onderwijs over preventie. In het project werden 1e– en 2e-lijns artsen, paramedici en studenten betrokken. Dit project heeft geresulteerd in een toolbox met producten die docenten en studenten kunnen helpen bij het verder ontwikkelen van preventieonderwijs.
Doel:
Tijdens de workshop krijgen deelnemers de gelegenheid om de producten uit de toolbox toe te passen op hun eigen onderwijs. Na afloop van de workshop hebben deelnemers gewerkt met de toolbox en met andere deelnemers de toepassing van de producten voor beter preventieonderwijs bediscussieerd.
Doelgroep:
Studenten, docenten, coördinatoren, beleidsmedewerkers en onderwijsdirecteuren. Gezien het interprofessionele karakter van preventie is deze workshop ook relevant voor andere zorgopleidingen.
Opzet: activiteiten en opbrengst:
We geven een toelichting bij de toolbox. Vervolgens gaan deelnemers zelf aan de slag met de toolbox en kiezen uit :
Evalueer een onderwijsvorm om te kijken welke elementen aan bod komen en waar extra aandacht voor nodig is;
Verbeter bestaand onderwijs over preventie
Ontwikkel nieuw onderwijs over preventie
Referenties (max 2.):
https://projecten.zonmw.nl/nl/project/ontwikkeling-van-evidence-based-preventieonderwijs-de-geneeskundeopleiding
Vyas A, Rodrigues VC, Ayres R, Myles PR, Hothersall EJ, Thomas H. Public health matters: Innovative approaches for engaging medical students. Med Teach. 2017.
Max aantal deelnemers :
40