Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
Van docenten in het hoger onderwijs wordt verwacht dat ze zich voortdurend professioneel en persoonlijk ontwikkelen. Een manier om dit te doen is door eigenaarschap te vergroten in het feedbackproces en actief deel te nemen in feedbackdialogen (Tielemans et al., 2023). Nu docenten in het UMC Utrecht niet meer worden geëvalueerd via een evaluatieformulier moet dit proces op een andere wijze ondersteund worden. Daarom is er een aanpak ontwikkeld om het evaluatie- en leerproces te ondersteunen. Hiermee verzamelen docenten in verschillende interacties feedback op een van vijf kern-docenttaken in het zorgdomein (van Bruggen et al., 2022). In dit project onderzoeken we hoe de feedbackinteracties n.a.v deze aanpak bijdragen aan de professionele en persoonlijke ontwikkeling van docenten.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
De feedbackaanpak wordt als pilot ingezet bij docentenkoppels van: drie Academische opleidingen (n=6), bij een opleiding tot professional in opleiding (n=2) en bij docenten die een BKO-traject volgen (n=2). Elke docent stelt een persoonlijk leerdoel op een van de kern-docenttaken en neemt deel aan 3 feedbackinteracties:
1) Reflectie op eerder handelen in de onderwijspraktijk.
2) Studentfeedback verzamelen middels een digitale feedbackomgeving.
3) Een feedbackdialoog met hun mededocent, als leidraad wordt gebruik gemaakt van het Westerveldraamwerk (Tielemans et al., 2023).
Na elke interactie vergelijkt de docent de nieuw vergaarde feedbackinformatie met zijn/haar leerdoel, beschrijft hoe dit bijdraagt aan zijn/haar persoonlijke of professionele ontwikkeling, en formuleert een specifieke feedbackvraag als ingang voor de volgende interactie.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
Hoe dragen de feedbackinteracties in de tool bij aan de professionele en persoonlijke ontwikkeling van docenten?
1 Analyse middels verzamelen geschreven data, observaties van dialogen, en semigestructureerde docentinterviews.
In hoeverre vervult de feedbackaanpak de behoeften van docenten en studenten?
2 Analyse middels evaluatieformulier voor docenten en studenten. De resultaten zijn input voor docentinterviews en student-focusgroups.
Hoe kan de aanpak veilig gebruikt worden voor formele docentevaluatie in de perceptie van docenten, en hun supervisors?
3 Analyse middels docentinterviews en supervisor-focusgroups.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Het onderzoek zal leiden tot advies over de inrichting van de persoonlijke en professionele ontwikkeling van docenten met behulp van de feedbacktool en draagt bij aan een groter vraagstuk over docentcarrières in het UMC Utrecht.
Referenties (max. 2):
Tielemans, C., de Kleijn, R., van der Schaaf, M., van den Broek, S., & Westerveld, T. (2023). The Westerveld framework for interprofessional feedback dialogues in health professions education. Assessment & Evaluation in Higher Education
Van Bruggen, L., van Dijk, E., van der Schaaf, M., Kluijtmans, M., ten Cate, O. (2022). Developing entrustable professional activities for university teachers in the health professions. Medical Teacher