Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
Context/aanleiding.
Al heel wat jaren zijn in het Erasmus MC (EMC), destijds al snel in samenwerking met het Radboudumc (RUMC), virtuele patiënten behandeld in de opleiding geneeskunde in het kader van onderwijs in klinisch redeneren. Voor studenten is dit een motiverende online oefenmogelijkheid met concrete casuïstiek; bij de nabespreking komen de vaardigheden voor klinisch redeneren uitgebreid aan bod, het leereffect bleek in de afgelopen jaren hoog, studenten werken er graag mee. De software waarop dit onderwijs draaide verouderde echter de afgelopen jaren en werd uitgefaseerd; onderwijs liep letterlijk vast. Recent is daarom in een vroeger samenwerkingsverband nieuw leven geblazen! Het RUMC en EMC bundelen opnieuw krachten. Met een modern auteurspakket is een totale make-over van circa 75 casussen gerealiseerd. Ook zijn deze nu als open onderwijsmateriaal beschikbaar gemaakt via de SURF Edusources repository waardoor uitwisselen en hergebruik eenvoudig kan. Ook het UMCU staat in de startblokken om deze virtuele patiënt casussen in te gaan zetten.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
Allereerst is gezamenlijk onderzoek gedaan naar welk auteurspakket het beste voldeed. Het RUMC heeft met Articulate Storyline sjablonen ontwikkeld waarin verschillende casus formats heel snel gebouwd kunnen worden. Na iedere opzet of aanpassing werd uitgebreid getest en overlegd door beide partijen om zo vloeiend lopende casussen te ontwikkelen. Ook is nog extra functionaliteit toegevoegd om de gebruikerservaring te verbeteren.
In de Virtuele Patiënt e-modules doorloopt een student een casus met anamnese, lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek. Op het einde vult de student een SBAR in. Een aflopende puntentelling motiveert de student zo gericht mogelijk anamnese vragen te stellen, en keuzes te maken welk lichamelijk onderzoek en lab-bepalingen echt nodig zijn.
Alle bestaande casuïstiek is omgezet naar het nieuwe format. Door vanaf nu een gezamenlijke repository te gebruiken met daarin de casussen en de medische uitwerking is het eenvoudig mogelijk casuïstiek uit te wisselen. Zo komt er ook meer variatie in het onderwijs.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
Gedurende het proces van ontwikkeling is in een interuniversitair en multidisciplinair team intensief samengewerkt en gebruik gemaakt van ieders capaciteiten. Het productieproces is gestroomlijnd waardoor toevoeging van nieuwe casussen in de toekomst snel en eenvoudig kan. Ervaringen met implementatie en toepassing in het onderwijs zijn uitgewisseld. Via de repository kunnen nu ook andere instellingen gebruik maken van de casussen.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Indien bij onderwijsinnovaties men tegen dezelfde technische uitdagingen aanloopt is het goed de krachten van meerdere universiteiten te bundelen en samen een duurzame oplossing te bedenken. Deze samenwerking heeft geleid tot een prachtige innovatieve Virtuele Patiënt applicatie en een grote gedeelde database aan casuïstiek waar alle huidige en ook nieuwe partijen profijt van kunnen hebben.
Referenties (max. 2):
Erasmus MC
Radboud UMC