Het leerlandschap van interprofessioneel onderwijs in de eerstelijn en het sociaal domein: ‘Dokteren doe je niet alleen’

Informatie
Auteurs
A.M. Boddeke
E. Kool
L.M. Havinga
N.D. Scherpbier
N.T. van den Broek
R.C. Heine-Bröring
Organisatie
UMC Groningen
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

In een veranderend zorglandschap door onder andere vergrijzing en een toename in chronische ziekten, komen steeds meer zorgvragen bij de (huis)arts terecht die niet monodisciplinair kunnen worden benaderd​1​. Interprofessionele samenwerking is dus van groot belang voor de (eerstelijns) zorgverlener van de toekomst, waarbij de focus in de eerstelijns zorg ligt op gezondheid en kwaliteit van leven​1​. Daarom is het project ‘Dokteren doe je niet alleen’ opgezet om studenten in een vroeg stadium kennis te laten maken met de eerste lijn om zo de interprofessionele identiteitsontwikkeling vroegtijdig op gang te brengen​2​.

Doel:

Voor de workshop is de doelstelling om onze ervaringen te delen met interprofessioneel leren in de eerstelijnszorg en vervolgens met de deelnemers van gedachten te wisselen over de professionele identiteitsontwikkeling in een interprofessionele leeromgeving.

Doelgroep:

De workshop is bedoeld voor opleiders, docenten, studenten en onderzoekers die belangstelling hebben voor interprofessionele educatie en/of onderzoek en/of betrokken zijn bij interprofessionele activiteiten in opleidingen.

Opzet: activiteiten en opbrengst:

In deze workshop geven we een impressie van de opzet van de interprofessionele onderwijsweek in de eerste lijn en het sociale domein en bespreken we het verloop van de eerste pilot.

In het kader van kennis delen met geïnteresseerden tonen we hoe we design-based research cycli hebben gekoppeld aan de uitwerking van de pilot, de evaluatie en de bijstellingen die we tot nu toe hebben gemaakt. Vervolgens gaan we informatie ophalen en brengen, waarbij we met een interactieve werkvorm een aantal discussiepunten voorleggen ten aanzien van (onderzoek naar) interprofessioneel opleiden. De focus tijdens de groepsdiscussie zal bij de afronding vooral liggen op de keuze van een leer- en/of werkomgeving bij interprofessionele educatie en op het aanleren van bijbehorende competenties. Wat zijn de ervaringen wat betreft samenwerken en samen-leren met studenten van andere opleidingen en hoe is de samenwerking met (snuffelen aan) het werken met professionals op de werkplek? De focus daarbij ligt op de effectiviteit van de leeromgeving: samenwerken met studenten van verschillende opleidingen en met professionals in de eerste lijn. Is het één een voorwaarde voor het ander?

Ter afsluiting maken we plenair een samenvatting van hetgeen besproken is, en wat interessante vervolgstappen zijn voor verder onderzoek in de interprofessionele praktijk.

Referenties (max 2.):

​​1. VWS Integraal Zorgakkoord. Samen werken aan gezonde zorg. Versie 1.0, september 2022. Den Haag: Ministerie van Volksgezondheid.

​2. Miller R, Scherpbier N, van Amsterdam L, Guedes V, Pype P. Inter-professional education and primary care: EFPC position paper. Primary health care research & development. 2019;20:e138.

​​

Max aantal deelnemers :

30 personen

​​

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee