Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
Om complexe zorggerelateerde problemen in de maatschappij op te kunnen lossen, is het van belang om ‘innoveren’ te introduceren in het medisch hoger onderwijs.1
Beschrijving van de interventie/innovatie:
Het Innovatieproject, sinds 2015 geïntegreerd in het curriculum van de bacheloropleidingen Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen aan het Radboudumc, biedt eerstejaars studenten een unieke kans om praktijkervaring op te doen door innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor actuele problemen in de gezondheidszorg.
In het Innovatieproject leren studenten om in teamverband problemen in de gezondheidszorg en in de context van planetary health, te identificeren en vervolgens innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Studenten leren in teamverband te werken, ondersteund door workshops en begeleiding van docenten, terwijl ze in voortdurend contact staan met het spelersveld. Het project betrekt studenten actief bij praktijkgericht leren en bereidt hen voor op hun toekomstige rol als (bio)medische professional.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
Uit de afgelopen jaren zijn verschillende ervaring opgedaan omtrent de implementatie van dit onderwijs:
1. Betrokkenheid van het spelersveld: het is cruciaal dat de studenten contact zoeken en leggen met relevante stakeholders. Eerst om een geschikt zorgprobleem voor het project te identificeren en te definiëren, en later in het project om aan te tonen dat de innovatie praktisch uitvoerbaar is en aansluit bij de wensen, belangen en verwachtingen van het spelersveld.
2. Flexibiliteit en Aanpassingsvermogen: innovatievoorstellen waren soms nieuw, maar praktisch lastig uitvoerbaar, terwijl anderen juist onvoldoende vernieuwend waren. Studenten moeten leren doorlopend hun plannen aan te passen op basis van feedback uit het spelersveld.
3. Samenwerking en Communicatie: de groepsdynamiek bij het evalueren en het doorontwikkelen van ideeën is een uitdaging. Uit interviews is gebleken dat docenten cognitieve, affectieve, metacognitieve en socio-communicatieve strategieën inzetten om studenten te helpen om met deze uitdagingen om te gaan.2 Effectieve samenwerking en communicatie binnen teams en met externe partijen zijn essentieel voor het behalen van projectdoelen.
4. Creativiteit en Innovatie:
docenten die de studenten ondersteunen bij het innoveren kunnen de balans tussen nieuwheid, haalbaarheid, en bruikbaarheid of impact ondersteunen wanneer studenten ideeën evalueren en verder ontwikkelen. Het interactief stimuleren van creativiteit leidt frequent tot originele en effectieve oplossingsconcepten voor complexe problemen in de gezondheidszorg.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Het Innovatieproject heeft een significante impact op de opleiding van toekomstige zorgverleners en biomedische professionals door hen te voorzien van de vaardigheden en kennis die nodig zijn om zorgproblemen te doorgronden en innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor de gezondheidszorg van morgen. De begeleiding van docenten in het ontwikkelen van de juiste cognitieve, affectieve, metacognitieve en socio-communicatieve strategieën zal in de toekomst nog meer aandacht krijgen om innovatief gedrag van studenten nog beter te stimuleren.
Referenties (max. 2):
Bain, O., & Cummings, W. (2021). Higher Education in the Era of Knowledge Economy. In T. Aarrevaara, M. Finkelstein, G. A. Jones, & J. Jung (Eds.), Universities in the Knowledge Society: The Nexus of National Systems of Innovation and Higher (Vol. 22, pp. 33-47).
https://doi.org/10.1007/978-3-030-76579-8_3
van Broekhoven, K., van Uum, M. S. J., Meijer, P., Kroesbergen, E. H., & Huck, J. (2024). Creativity in Higher Education: Teaching Activities during Student Groups’ Idea Evaluation Process. Creative Education, 15(5), 777-814. https://doi.org/10.4236/ce.2024.155048