Het BURNIN programma, een groepsinterventie die ‘professional fulfillment’ versterkt onder AIOS – leren van en met elkaar.

Informatie
Auteurs
C.M. . Loots
E.E. Berkelbach van der Sprenkel
Organisatie
Stichting Leading Doctors
UMC Utrecht
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

Gelukkig raakt een burn-out niet iedereen in de zorg. Maar het tegenovergestelde, burn-in oftewel bevlogen blijven werken, is voor iedere zorgprofessional relevant. Dat lijkt een open deur, maar het blijft een uitdaging in de weerbarstige waan van de dag.

De meeste mensen zijn ervan overtuigd DAT het belangrijk is om aandacht te geven aan het behoud van bevlogenheid, maar HOE die interventies eruit moeten zien en WAT werkt is minder duidelijk. Om bevlogenheid te versterken werd het BURNIN-programma ontwikkeld.

In deze workshop maken deelnemers kennis met modellen en werkvormen uit het BURNIN-programma en delen we ervaringen over het programma. Het doel is om met elkaar uit te wisselen over (groeps)interventies om bevlogenheid te stimuleren.

Het BURNIN-programma bestaat uit zes interactieve, evidence-based, multidisciplinaire workshops, verspreid over drie dagen in een periode van drie maanden en is ontworpen voor artsen uit alle specialismen. De workshops zijn gebaseerd op medische en sociaal wetenschappelijke literatuur en ontwikkeld in samenwerking met artsen en niet-artsen. Centrale thema’s zijn persoonlijk en medisch leiderschap, met bijzondere aandacht voor een cultuur van samenwerking en het versterken van teamkracht. Een belangrijk model dat steeds terugkomt in het programma is een model van de Stanford Universiteit dat zich richt op drie domeinen om welzijn te versterken: persoonlijke veerkracht, een ‘culture of wellness’, en een efficiënte organisatiestructuur.

Tussen 2022 en 2023 namen drie groepen arts-assistenten (N=43) van een Nederlands academisch ziekenhuis deel in het kader van discipline overstijgend onderwijs. Deelnemers vulden gevalideerde vragenlijsten en open vragen in voor de start van de training en aan het eind van de training. Na het programma verbeterde de professionele voldoening significant, gemeten met een gevalideerde vragenlijst Professional Fulfillment Index (PFI). Op basis van de open vragen hebben we meer inzicht gekregen in de elementen die bijdragen aan de effectiviteit van het programma.

Doel:

– Kennis nemen van Stanford model om welzijn van artsen te versterken.
– Ervaringen over de inhoud en opbouw van deze groepsinterventie. Met als doel om met elkaar uit te wisselen en van elkaar te leren over interventies om bevlogenheid te stimuleren.

Doelgroep:

A(N)IOS, opleiders, medisch specialisten, onderwijskundigen.

Opzet: activiteiten en opbrengst:

Presenteren BURNIN programma en Standford model –> Kennisoverdracht inhoud programma en Stanford model

Stanford model toepassen –> Oefenen met model.

Positief Incident Patientenzorg (PIP) model bespreken, een methode om te leren van wat er goed gaat –> Inzicht in het belang en het positieve effect PIPpen.

Resultaten onderzoek BURNIN-programma –> Inzicht in evaluatie interventie

Referenties (max 2.):

Bohman B et al. Physician Well-Being: The Reciprocity of Practice Efficiency, Culture of Wellness, and Personal Resilience. The Catalyst 2017.

Max aantal deelnemers :

20

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee