Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
Arts-assistenten zijn vaak intrinsiek gemotiveerd en bevlogen, maar toch ervaart een kwart van hen burn-outklachten (1). Daarom is het BURNIN-programma ontwikkeld, een groepsinterventie gericht op het doorbreken van deze negatieve spiraal en het vergroten van werkplezier.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
Het BURNIN-programma bestaat uit zes interactieve, evidence-based, multidisciplinaire workshops, verspreid over drie dagen in een periode van drie maanden, en is ontworpen voor artsen uit alle specialismen. De workshops zijn gebaseerd op medische en sociaal wetenschappelijke literatuur en ontwikkeld in samenwerking met artsen en niet-artsen. Centrale thema’s zijn persoonlijk en medisch leiderschap, met bijzondere aandacht voor een cultuur van samenwerking en het versterken van teamkracht.
Een belangrijk model dat steeds terugkomt in het programma is een model van de Stanford Universiteit dat zich richt op drie domeinen om welzijn te versterken: persoonlijke veerkracht, een ‘culture of wellness’, en een efficiënte organisatiestructuur.
Professionele voldoening (PFI), werkbevlogenheid (UWES) en psychologische veiligheid (Edmondson) werden voor en na het programma kwantitatief gemeten met gevalideerde vragenlijsten. De gemiddelden werden vergeleken met een gepaarde t-toets. Persoonlijke ervaringen werden kwalitatief geëvalueerd via feedbackformulieren.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
Tussen 2022 en 2023 namen drie groepen arts-assistenten (N=43) van een Nederlands academisch ziekenhuis deel. Van de 43 deelnemers waren 36 (84%) vrouw en 40 (93%) in opleiding tot specialist. Deelname was vrijwillig en individueel.
Na het programma verbeterde de professionele voldoening significant. Er werd geen significant verschil gevonden in de werkbevlogenheid of psychologische veiligheid.
De gemiddelde waardering voor het programma was een 8,9 (range 8-10). Alle deelnemers vonden het programma waardevol en dat het programma een bijdrage had geleverd aan werkplezier. Deelnemers schreven bijvoorbeeld in de open feedback dat zij meer autonomie en zelfvertrouwen ervaren, een beter inzicht in hun sterke punten en praktische handvatten hebben om de werkcultuur positief te beïnvloeden. Alle deelnemers vonden het aanbevelenswaardig voor collega’s.
In deze evaluatie werd gevraagd naar Kirkpatrick level 1 (reactie) en 2 (leerervaring). Enkele deelnemers beschreven spontaan dat het programma invloed had op hun gedrag op de werkvloer (level 3), maar dit werd niet structureel gemeten. Voor vervolgonderzoek is het zinvol om ook Kirkpatrick level 3 en 4 (organisatie-uitkomsten) te meten.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Het BURNIN-programma werd goed ontvangen en de bevindingen suggereren dat het bijdraagt aan het versterken van professionele voldoening. Waar veel interventies zich richten op het individu, toont dit onderzoek aan dat groepsinterventies ook significant kunnen bijdragen aan het welzijn van artsen. De eerste ervaringen zijn bemoedigend en zetten aan tot nader onderzoek.
Referenties (max. 2):
Speciale dank voor al haar inspiratie, ondersteuning en betrokkenheid aan Prof.dr. M.J.M.H. (Kiki) Lombarts, Professional Performance & Compassionate Care, University of Amsterdam
Referenties:
Nationale a(n)ios-enquête 2022 Gezond en veilig werken. De Jonge Specialist.
Bohman B, et al. Physician Well-Being: The Reciprocity of Practice Efficiency, Culture of Wellness, and Personal Resilience. The Catalyst 2017.