Groeipijn: Virtueel transformeren van leren

Informatie
Auteurs
A. Timman
M.J.C.M. Magnee
Organisatie
HAN University of Applied Sciences
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

In een onderwijscontext waar communicatievaardigheden cruciaal zijn, is het van belang om studenten de mogelijkheid te bieden om deze vaardigheden op elk moment te oefenen. Virtual Reality (VR) biedt een veilige, realistische leeromgeving waarin studenten hun communicatievaardigheden kunnen ontwikkelen. Bovendien kunnen zij onafhankelijk oefenen, zonder druk van iemand die over hun schouder meekijkt, en krijgen zij directe, gepersonaliseerde feedback. Deze aanpak vermindert de druk op docenten, ondersteunt het leerproces van studenten en versterkt hun zelfvertrouwen in gesprekken. In het zorgonderwijs is de behoefte aan dit soort innovatieve leeroplossingen groot, gezien de stijgende vraag naar professionals en de noodzaak om het onderwijs toekomstbestendig te maken.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

De geïntroduceerde VR-simulatie stelt studenten in staat om in een virtuele omgeving gesprekken te oefenen. Hier kunnen zij belangrijke gespreksvaardigheden, zoals structuur, luisteren, samenvatten, doorvragen en empathie tonen, onbeperkt aanscherpen. Na elk gesprek ontvangen studenten direct geautomatiseerde feedback, waardoor zij hun vaardigheden gerichter kunnen verbeteren. De simulatie biedt een veilige omgeving waarin studenten zelf hun leerproces kunnen sturen. Tegelijkertijd biedt het docenten inzicht in de vorderingen van hun studenten door een overzicht van de prestaties en vaardigheden die extra aandacht vereisen. Deze innovatie combineert expertise op het gebied van VR-technologie, didactiek en dramatechnieken, resulterend in een krachtige leerervaring die het onderwijs verrijkt.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

De opschaling van VR-onderwijs vereist meer dan alleen het implementeren van een innovatieve simulatie. Om VR duurzaam in te bedden in het curriculum is het ‘Vier in Balans’-model (Kennisnet, 2013) toegepast. Dit model biedt een kader van vier essentiële elementen: visie, deskundigheid, inhoud en infrastructuur. Voor ons VR-aanbod betekent dit het ontwikkelen van een gedeelde onderwijsvisie, het aanbieden van scholing en ondersteunend materiaal voor docenten, het beschikbaar stellen van praktische VR-applicaties met individuele logins en een data-dashboard voor learning analytics. Daarnaast is het essentieel om voldoende VR-headsets, een betrouwbaar WiFi-netwerk en een veilig uitleensysteem te implementeren om een soepele en betrouwbare leerervaring te garanderen.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

De implementatie van VR-onderwijs vereist grondige voorbereiding en ondersteuning op verschillende niveaus. Dit omvat niet alleen technische en didactische scholing van docenten, maar ook robuuste systemen voor het beheer, de uitleenlogistiek en databeheer. Daarnaast bleek veerkracht in de organisatie cruciaal, met een plan B voor wanneer technische of logistieke problemen zich voordoen. De opgedane ervaringen onderstrepen de noodzaak van een goed georganiseerde en toekomstgerichte aanpak voor het succesvol inzetten van VR in het onderwijs.

Referenties (max. 2):

Vier in balans: een betrouwbaar houvast bij keuzes voor ict-inzet – Kennisnet
040723_xruitgave_def.pdf (surf.nl)

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee