Grensverleggend samenwerken en leren, op zoek naar de routekaart voor de toekomst!

Informatie
Auteurs
L.J. Meijer
R.M. van Schie
Organisatie
Radboud UMC
UMC Utrecht
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

Goed kunnen samenwerken is geen karaktereigenschap, wel een essentiële basisvaardigheid. Bijna 2/3 van de medische incidenten en calamiteiten ontstaan door problemen in de samenwerking tussen zorgprofessionals. Een goede samenwerking is daarom van levensbelang voor patiënten én van groot belang voor een fijn werkklimaat van zorgprofessionals. Goede samenwerking leidt tot groei van onderlinge kennis, kunde, plezier en efficiëntie. Onze patiënten verwachten het van ons. De noodzaak om gericht opgeleid te worden in samenwerken is daarom groot, maar de medische opleidingspraktijk blijkt vaak weerbarstig. De routekaart blijft vaak onduidelijk, elkaars vakgebied onbekend, kunde onbenut en er is te weinig tijd.

Toch zijn er kansen om dit samen beter vorm te geven. Eerder onderzoek toonde aan dat samen opleiden met verschillende professionals binnen een discipline (intraprofessioneel) of met verschillende professionals van verschillende disciplines (interprofessioneel) bijdraagt aan leren samenwerken 1,2. Het intergenerationele aspect van opleiden biedt extra kansen. In deze workshop willen we dieper ingaan op strategieën om daadwerkelijk samen op te leiden in de medische praktijk. Het hierin meenemen van de wensen en de rol van onze patiënten hierin meenemen, vormt een mooie uitdaging. Middels praktijkvoorbeelden gaan we de kansen en voorwaarden voor intra- en interprofessioneel en intergenerationeel opleiden in de medische opleidingspraktijk verkennen. Samen op zoek naar een routekaart voor grensverleggend samenwerken!

Doel:

Aan het einde van deze workshops zijn deelnemers geïnspireerd en hebben zij inzichten opgedaan hoe zij gericht kunnen opleiden of opgeleid kunnen worden in de competentie intra-, interprofessionele en intergenerationele samenwerking in hun eigen leeromgeving.

Doelgroep:

Docenten, opleiders, studenten, AIOS, onderwijskundigen, beleidsmedewerkers

Opzet: activiteiten en opbrengst:

In deze workshop worden drie praktijkvoorbeelden besproken. Eén praktijkvoorbeeld over intraprofessioneel opleiden in de acute kindergeneeskunde, een praktijkvoorbeeld op gebied van interprofessioneel opleiden in de chronische zorg en een voorbeeld van intraprofessioneel én intergenerationeel opleiden van huisartsenopleiders, specialistenopleiders en hun aios. Na ieder praktijkvoorbeeld volgt een discussie in kleine groepen waarin wordt besproken welke voorwaarden belangrijk zijn om intra-, interprofessioneel en intergenerationeel opleiden vorm te geven en wat dit vraagt van de opleidingscontext. De vraag hoe zorgen we dat de stem van onze patiënten gehoord worden, is één van de rode draden. Aan het einde van de training volgt een individuele reflectie waarin iedere deelnemer een concreet idee of voornemen formuleert voor intra, interprofessioneel en/of intergenerationeel opleiden in de eigen leercontext.

Referenties (max 2.):

Max aantal deelnemers :

40

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee