Context / probleemstelling of aanleiding
Thema:
Huidige maatschappelijke uitdagingen, zoals de toenemende gezondheidsverschillen en oplopende zorgkosten, vragen om medische professionals die kunnen denken en handelen vanuit een gezondheids- en preventiegericht perspectief. In geneeskundeopleidingen zijn patiëntencolleges en klinisch redeneren-sessies vrijwel uitsluitend ziektegericht. In Groningen ontwikkelen docenten, artsen, studenten en ervaringsdeskundigen Armoede van de UMCG Onderwijsgroep Sociale Geneeskunde een methodiek om studenten gezondheidsgericht klinisch te redeneren. Deze methodiek is gebaseerd op eerdere initiatieven en modellen en samen met de deelnemers nemen we een stap verder in deze ontwikkeling.
Doel:
Deelnemers:
Leren en gaan aan de slag met een methodiek waarmee zij studenten kunnen leren gezondheidsgericht klinisch te redenerenReflecteren op en denken actief mee in de doorontwikkeling van deze methodiek.
Doelgroep:
Docenten en supervisoren bachelor en master geneeskunde en andere medische opleidingen waarin studenten leren klinisch redeneren
Studenten geneeskunde
Opzet: activiteiten en opbrengst:
In deze workshop krijgen deelnemers inzicht in het ontwikkelde format en stappenplan “Gezondheidsgericht Klinisch Redeneren” waarin studenten worden opgeleid. De workshop is opgebouwd vanuit casuïstiek. Vanuit het eigen levensverhaal van de ervaringsdeskundige armoede en sociale uitsluiting leren de deelnemers volgens een methodiek van gezondheidsgericht klinisch redeneren vragen te stellen om tot duidelijk gedefinieerde, individuele gezondheidsvraagstukken te komen en om daar passende interventies aan te verbinden, zodat ze deze methodiek aan coassistenten of studenten kunnen overbrengen. Deelnemers gaan in groepen dit format toepassen door gerichte vragen te stellen aan een aantal ervaringsdeskundigen.
In deze methodiek staat het uitvragen van factoren uit diverse levensdomeinen en de invloed daarvan op gezondheid en ziekte centraal. Daarbij valt te denken aan de invloed van woonomgeving en sociale steun, financiële ruimte, mentaal welbevinden, organisatie van zorg en zingeving. Aan de hand daarvan bepalen arts enindividu, in deze workshop de ervaringsdeskundige, wat nodig is om de gezondheid van het individu te bevorderen.
Door de methodiek in de praktijk te brengen tijdens de workshop, kunnen docenten en supervisoren zich bekwamen in een format om studenten te leren gezondheidsgericht klinisch te redeneren. Tijdens de workshop is er ruimte om feedback te geven op de methodiek zodat we deze kunnen doorontwikkelen ten behoeve van onze docenten en studenten.
Referenties (max 2.):
Max aantal deelnemers :
25