Flexibilisering in het gezondheidszorgonderwijs: Hoe rekbaar zijn onze opleidingen?

Informatie
Auteurs
E.F.W. Kleijer
I.A. Pool
J.M. Kors
M. Stoffels
Organisatie
Amsterdam UMC
Isala
UMC Utrecht
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

Steeds meer opleidingen gaan van vaste, lineaire opleidingstrajecten richting individuele op maat gemaakte leerroutes. De wet leeruitkomsten vergroot de mogelijkheden van dergelijke flexibilisering. Flexibilisering kan betrekking hebben op inhoud, tijd, plaats en didactiek. Binnen het gezondheidszorgonderwijs wordt flexibilisering met name toegepast op het niveau van cursusactiviteiten, keuzevakken en opleidingsduur1. Daarnaast zijn er opleidingen met een flexibel, modulair aanbod op basis van Entrustable Professional Activities (EPA’s).2 Enerzijds biedt flexibilisering juist voor opleidingen in de gezondheidszorg kansen: door leertrajecten te differentiëren op inhoud, plaats en tempo kunnen we opleidingstrajecten op maat maken en daarmee uitval voorkomen2. Door opleidingen modulair aan te bieden kunnen we sneller inspringen op veranderingen in de zorg en op toenemende specialisatie. Maar het flexibiliseren van opleidingen brengt risico’s met zich mee. Zo kan flexibilisering de samenhang van opleidingstrajecten in gevaar brengen, kan het ten koste gaan van groepsprocessen, en kan het bij het praktijkleren het waarborgen van patiëntveiligheid bemoeilijken. Ook kan het extra werkdruk veroorzaken bij planners, docenten en begeleiders en hiermee hun betrokkenheid bij het onderwijs negatief beïnvloeden. Ten slotte is er maar beperkte ruimte om flexibel om te gaan met de inhoud van zorgopleidingen, omdat iedereen in staat moet zijn om na diplomering zelfstandig patiëntenzorg te verlenen.

In deze rondetafel sessie verkennen we met elkaar de mogelijkheden en onmogelijkheden van flexibilisering in gezondheidszorgopleidingen. We inspireren elkaar met voorbeelden uit de praktijk en bevindingen uit onderzoek.

Doel:

Het vergroten van inzicht in kansen en bedreigingen van flexibilisering van opleidingstrajecten in gezondheidszorgopleidingen. Het uitwisselen van ervaringen en vergroten van kennis over verschillende typen flexibilisering en ideeën genereren van hoe flexibilisering toegepast kan worden binnen de organisatie.

Doelgroep:

Docenten, beleidsmakers, (praktijk)opleiders, studenten

Opzet: activiteiten en opbrengst:

Na een korte kennismaking geven de presentatoren een inleiding op het begrip flexbilisering en de literatuur hierover. Vervolgens presenteren we twee praktijkvoorbeelden inclusief succeservaringen en uitdagingen: één over flexibel EPA-gestuurd opleiden bij de verpleegkundige vervolgopleidingen, en één over flexibilisering van de opleiding verloskunde voor professionals met een verpleegkundige vooropleiding.

Daarna delen deelnemers hun ervaringen met flexibilisering. Vervolgens gaan deelnemers in groepjes op systematische wijze nadenken over kansen en bedreigingen van flexibilisering rond een casus in één van hun opleidingspraktijken. De sessie wordt afgesloten met een plenaire terugkoppeling waarin kansen en bedreigingen worden samengevat en gekoppeld worden aan de eigen opleidingspraktijk.

Referenties (max 2.):

1 Barrett A, Woodward-Kron R, Cheshire L. Flexibility in primary medical programs: A scoping review. Focus on Health Professional Education: A Multi-disciplinary Journal. 2022;23(4).

2

Pool, I., Hofstra, S., van der Horst, M., & Ten Cate, O. (2023). Transdisciplinary entrustable professional activities. Medical Teacher, 45(9).

Max aantal deelnemers :

25

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee