Context / probleemstelling of aanleiding
Thema:
De zorgverleners van de toekomst hebben andere behoeften dan voorgaande generaties. In een snel veranderende wereld groeit de vraag naar meer maatwerk in de medische vervolgopleidingen. Waar aiossen bijvoorbeeld vroeger standaard fulltime werkten, zien we nu een verschuiving: meer dan de helft van de aiossen werkt parttime. Toch blijft 0,8 FTE – ongeveer 36-38 uur per week – vaak het minimum, ondanks dat de RGS flexibilisering tot 0,5 FTE toestaat.
De volgende generatie zorgverleners streeft naar een andere werk-privébalans en wil dat hun opleiding daarin meebeweegt. Steeds vaker kiezen jonge artsen ervoor om het ziekenhuis te verlaten of het artsenvak zelfs geheel de rug toe te keren. Dit roept de volgende vraag op: Kunnen de medische vervolgopleidingen flexibeler worden ingericht, zodat we de zorgverleners van de toekomst kunnen behouden voor het vak?
Ondanks de toenemende vraag hiernaar, worden vaak nog belangrijke drempels opgeworpen, zoals zorgen over de continuïteit van zorg, de kwaliteit van de opleiding en de organisatorische uitvoerbaarheid. In deze rondetafel onderzoeken we de voor- en nadelen van verdere flexibilisering. We verkennen oplossingen die bijdragen aan toekomstbestendige, flexibele medische vervolgopleidingen, die zowel aansluiten bij de persoonlijke behoeften van toekomstige zorgverleners als de hoge kwaliteit van zorg waarborgen.
Doel:
Het inventariseren van inzichten, ervaringen, kansen en uitdagingen met betrekking tot het flexibiliseren van de medische vervolgopleidingen ten behoeve van duurzaam en toekomstbestendig opleiden.
Doelgroep:
Deze sessie richt zich op aiossen, opleiders, beleidsmakers, onderwijskundigen, en iedereen die geïnteresseerd is in toekomstbestendige medische vervolgopleidingen.
Opzet: activiteiten en opbrengst:
Er wordt gestart met een korte introductie waarbij ook wordt meegenomen vanuit welke perspectieven de verschillende deelnemers zijn aangesloten. Daarna gaan we op interactieve wijze het gesprek aan over wat verstaan wordt onder flexibilisering van de medische vervolgopleidingen en het nut en de noodzaak daarvan. Vervolgens inventariseren we zowel mogelijke voor- en nadelen als ervaren kansen en barrières rondom flexibilisering in de medische vervolgopleidingen. Deze input wordt thematisch geordend om een helder overzicht te krijgen van de belangrijkste punten. Vervolgens gaan deelnemers in kleinere groepen aan de slag om oplossingsrichtingen en mogelijke acties te ontwikkelen voor de geïdentificeerde thema’s. We sluiten de sessie af met een plenaire presentatie van de uitgewerkte oplossingsrichtingen en mogelijke acties, waarmee we concrete stappen zetten richting een flexibele en toekomstbestendige opleiding.
Referenties (max 2.):
Nationale a(n)ios-enquête 2022 Gezond en veilig werken
Zorgwekkend aniossen-tekort in ziekenhuizen. Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:C5412
Max aantal deelnemers :
30