Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
De zorgsector staat onder druk door een tekort aan zorgprofessionals en veranderende zorgbehoeften. Hier spelen de Zorgopleidingen op in door aan te sluiten bij de toenemende vraag naar kortere, flexibele leerroutes gebaseerd op EPA gericht opleiden. Om hieraan tegemoet te komen is passend en gericht leeraanbod en onderwijs ontwikkeld, welke als korte flexibele leereenheden aangeboden worden, afgestemd op de zorgpraktijk waar verpleegkundigen werkzaam zijn. Hierdoor verandert de traditionele manier van opleiden van gespecialiseerd verpleegkundigen naar een flexibel opleidingsstelstel waarmee gestreefd wordt leeraanbod af te stemmen op de leerbehoefte van de verpleegkundigen in de zorgpraktijk.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
In deze leereenheden, ligt de focus op hele leertaken van een EPA binnen een specifieke verpleegkundige zorgcontext. Het 4C/ID-model geeft sturing aan het EPA gerichte opleiden met een blended learning benadering. Naast online (zelfgestuurde) voorbereiding zijn er face-to-face onderwijssessies. Deze sessies zijn kort (max 2-4 dagen per EPA) flexibel afneembaar en richten zich altijd op de authentieke zorgpraktijk. Binnen de onderwijssessies wordt ‘just in time’ informatie verstrekt die aansluit bij de leerbehoefte op dat moment. Daarnaast wordt diverse onderwijsdidactiek ingezet op deeltaken. Geleerd wordt vanuit authentieke en realistische zorgsituaties m.b.v. klinisch redeneren, videotraining, simulatie training of gamificatie waarbij ingezet wordt op kennisverwerking, discussie, samenwerking, transfer en zelfreflectie.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
Het werken met individuele leerroutes en korte flexibele leereenheden vertaalt zich naar directe toepassing van kennis en vaardigheden waardoor op eigen tempo en op maat geleerd kan worden in de zorgpraktijk. Door met herkenbare en eigen ingebrachte casuïstiek te werken vanuit een hele taak benadering wordt transfer bevorderd. De diverse didactisch werkvormen binnen de fysieke onderwijssessies stimuleert en motiveert de studenten tot leren met en van elkaar.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Voor Zorgopleidingen betekent dit een verschuiving naar meer flexibel, authentiek leren dat direct aansluit bij de zorgpraktijk. Het biedt studenten en praktijken de mogelijkheid voor maatwerk.
Advies om zorgpraktijken te betrekken bij het ontwikkelen van leereenheden en het schrijven van realistische casuïstiek. Dit creëert een co-creatie, meer samenwerking en wederzijds begrip. Evenals het belang van het goed voorbereiden van studenten, docenten en praktijk op het EPA ondersteunende onderwijs.
Referenties (max. 2):
Kusurkar, R. A., Croiset, G., & Ten Cate, T. J. (2011). Twelve tips to stimulate intrinsic motivation in students through autonomy-supportive classroom teaching derived from self-determination theory. Medical Teacher, 33(12), 978–982.
Hoogveld, B., A. Janssen-Noordman & J. van Merrienboer (2017), Innovatief onderwijs ontwerpen, de ontwerpprincipes van het 4CID-model. Noordhoff Uitgevers bv, The Netherlands.