Context / probleemstelling of aanleiding
Thema:
De rol en positie van de patiënt verandert. Er komt meer nadruk te liggen op het behoud van functioneren en op de eigen verantwoordelijkheden van patiënten. Om de maatschappelijke ontwikkelingen te volgen en de technologie die daaruit voortkomt in de toekomst te implementeren in de gezondheidszorg, moet een nieuwe generatie zorgprofessionals worden opgeleid die hiertoe in staat is. Zorgprofessionals zoals verpleegkundigen, artsen, technisch geneeskundigen maar ook paramedici hebben vaak een initiële aarzeling bij adoptie en implementatie van nieuwe technologie.
De vaak nog matige adoptie van technologie is toe te schrijven aan 1) de geringe bekendheid onder professionals, 2) weinig ‘e-awareness’, 3) gebrek aan training, 4) onduidelijkheid over veiligheid van systemen, 5) onzekerheid over juridische en ethische issues en 6) bekostiging/vergoeding
De noodzaak is er, maar het “hoe” ontbreekt.
Een nieuwe generatie zorgprofessionals moet worden opgeleid, met structurele aandacht en scholing op het gebied van technologische innovatie. Hierbij is de praktijk, de kenmerken van de deelnemer en de vorm van de leerinterventie van belang, om uiteindelijk tot verandering en vernieuwing te kunnen komen.
De opbrengst voor deelnemers is inzicht in opzet van onderwijs t.b.v. ontwikkeling en implementatie technologische innovatie inclusief belemmeringen voor implementatie.
In deze workshop komt het veranderende zorglandschap, de kansen voor zorgprofessionals en mogelijke technische diepgang aan bod.
Doel:
Deelnemers:
Kunnen veranderingen in de zorg en technologische ontwikkelingen benoemen en daarmee de impact voor de (eigen) opleiding inschatten
weten wat het vOORloper NO project is en waarom het is gestart
Weten welke key-enabling technologies relevant zijn voor zorgprofessionals
Kennen de kern-elementen van de key-enabling technologie “3D-technologie”
Toepassingsmogelijkheden van 3D-visualisatie en planning te bediscussiëren in eigen vakgebied
Benodigdheden inventariseren om 3D-visualisatie toe te passen in eigen opleidings-omgeving
Bediscussiëren van belemmerende factoren voor inbedding in de opleiding (tijd/ruimte, interesse, te snelle technologische ontwikkeling met achterhaalde informatie over key-enabling technologie)
Doelgroep:
Zorgprofessionals (ervaren of in opleiding), medewerkers leerhuizen.
Opzet: activiteiten en opbrengst:
In de workshop wordt het vOORloper NO project toegelicht en kennis van de deelnemers opgehaald en gedeeld, o.a. door de inzet van Mentimeter en plenaire discussies. Daarnaast is er een groepsdiscussie aan de hand de World Café methode. Hiermee krijgen inzicht in de key-enabling technologieën, toepassingsmogelijkheden van deze technologieën in zorg en opleiding en handvatten om hiermee in de eigen opleiding aan de slag te gaan.
Referenties (max 2.):
De Jonge Specialist (DJS). Handreiking Technologische innovatie in de medische vervolgopleiding</i>; 2018. Available at: https://dejongespecialist.nl/hulp-advies/opleiding/technologische-innovatie/.
Commissie Innovatie Zorgberoepen & Opleidingen. Anders kijken, anders leren, anders doen – Grensoverstijgend leren en opleiden in zorg en welzijn in het digitale tijdperk</i>; Zorginstituut Nederland: 2016. Available at: https://www.zorginstituutnederland.nl/publicaties/adviezen/2016/11/17/anders-kijken-anders-leren-anders-doen-grensoverstijgend-leren-en-opleiden-in-zorg-en-welzijn-in-het-digitale-tijdperk.
Max aantal deelnemers :
20