Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
Feedback is essentieel voor artsen-in-opleiding-tot-specialist (AIOS) om zich te ontwikkelen tot gynaecoloog (Brand & Boendermaker). Het is daarom van groot belang dat AIOS zich strategieën aanleren om optimaal feedback te verzamelen, in een omgeving waarin patiëntenzorg op nummer één staat. De literatuur beschrijft zeven feedback-zoekstijlen: direct inquiry (directe vraag), monitoring (observeren), indirect inquiry (indirecte vraag), acting (vastgestelde doelen), backgrounding (verstrekken van achtergrondinformatie), forecasting (delen van aanpak) en opening (open vraag) (Sully et al.).
Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar de mate waarin deze feedback-zoekstrategieën op de werkvloer ingezet worden door AIOS. Dat leidt tot de volgende vragen: 1) zetten AIOS deze zoek-strategieën al in op de werkvloer, 2) welke factoren zijn van invloed op het al dan niet inzetten van een strategie, en 3) hangt dit af van de feedbackstrategie?
Beschrijving van de interventie/innovatie:
Elf AIOS gynaecologie in het derde tot en met vijfde jaar van hun opleiding werden geïnterviewd in het UMC Utrecht/WKZ. Als theoretisch uitgangspunt voor de interviews werden de zeven feedback-zoekstrategieën gebruikt (Sully et al.). De interviews werden getranscribeerd en gepseudonimiseerd. Daarna vond er thematische analyse plaats naar de factoren die het al dan niet het inzetten van een strategie beïnvloedden.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
De geïnterviewde AIOS gynaecologie gebruiken alle zeven feedback-zoekstrategieën tijdens hun opleiding, waarbij zij ‘direct inquiry’ de meest effectieve strategie vonden. Op de tweede plaats vonden AIOS ‘monitoring’, ‘indirect inquiry’ en ‘forecasting’ effectieve strategieën.
Bevorderende factoren op feedback-zoekgedrag waren bijvoorbeeld de ruimte voor een voor-en nabespreking, fysieke aanwezigheid van de supervisor, positieve bekrachtiging en wanneer de supervisor zelf over feedback begint. Belemmerende factoren voor het zoeken naar feedback waren de toegankelijkheid en bereikbaarheid van de supervisor, het gevoel om tijd van de supervisor in beslag te nemen of het niet herkennen van de feedback situatie.
Er lijkt een relatie te zijn tussen de keuze van een zoekstrategie en beïnvloedende factoren. Zo was ‘direct inquiry’ makkelijker wanneer een supervisor meekeek met een handeling. Verder zegt een AIOS minder snel ‘forecasting’ toe te passen wanneer diegene voor het eerst feedback vraagt aan een supervisor, omdat je je kwetsbaar moet kunnen opstellen. Ook zegt een AIOS met ‘monitoring’ meer op te kunnen vangen van een supervisor waarbij de communicatiestijl lijkt op die van de AIOS.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
De eerste resultaten laten zien dat AIOS gynaecologie diverse feedback- zoekstrategieën gebruiken tijdens hun opleiding, waarbij er verschillende factoren van invloed zijn op hun feedback-zoekgedrag. Het viel tevens op dat deelnemers niet elke strategie herkende als een manier om feedback te verzamelen. Bewustwording van de verschillende strategieën kan het herkennen van de feedbacksituatie bevorderen en de leermomenten vergroten voor zowel AIOS als supervisoren.
Referenties (max. 2):
Brand P. & Boendermaker PM. (2009) Feedback geven: cruciale vaardigheid in medische opleiding [Give feedback: crucial competence in medical education]. Ned Tijdschr Geneeskd. Feb 7;153(6):250-3. Dutch.
Sully de Luque, Mary & Wollan, Melody & Boyi, Victor. (2019). Beyond the Strategies of Feedback Seeking: A Review and Initial Conceptualization of Feedback-Seeking Styles. 10.1007/978-3-030-30915-2_7.