Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
Om zicht te houden op de onderwijskwaliteit, evalueert het Erasmus MC – zoals gebruikelijk is in het hoger onderwijs – het onderwijs onder studenten o.a. via vragenlijsten. Sinds de overgang van papieren afname direct na afloop van een tentamen naar digitale afname is de respons gekelderd en schommelt deze voor de onderwijsblokken tussen 8 en 24% (vergeleken met 50 tot 84% op papier). Naarmate studenten verder in de opleiding zijn, neemt de respons verder af.
Ondanks dat een papieren afname tot een hogere respons leidt, kiezen wij voor digitale afname, omdat dit duurzamer is. Daarnaast is gebleken dat een lagere respons dezelfde informatiewaarde kan hebben (1, 2). Naast de overgang naar online afname, vermoedden wij dat evaluatiemoeheid een rol speelde in de lage respons. Uit gesprekken met studentvertegenwoordigers en uit feedback van de NSE bleek echter dat studenten minder gemotiveerd raken om de evaluaties in te vullen, omdat zij de perceptie hebben dat de opleiding niets met de feedback doet.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
Studentvertegenwoordigers zijn actief betrokken bij de evaluatiecyclus van de geneeskundeopleiding in het Erasmus MC. Zij ontvangen de evaluatieresultaten en hebben zicht op de verbeteracties die worden vastgelegd. Overige studenten kregen echter geen terugkoppeling in de vorm van standaardrapportages of dergelijken waardoor de informatie slechts voor een selecte groep studenten toegankelijk was. Voor de bredere studentenpopulatie was het niet duidelijk wat er met de feedback gebeurde. Om studenten toch inzicht te geven in de evaluatieresultaten en wat de geneeskundeopleiding daar mee doet, zijn wij factsheets gaan ontwikkelen om op overzichtelijke wijze de resultaten en verbeterafspraken te delen.
De factsheets zijn opgesteld per curriculumonderdeel en bevatten een samenvatting van kwantitatieve en kwalitatieve feedback van studenten met daarbij de voorgenomen actiepunten ter verbetering van het onderwijs. De factsheets zijn visueel aantrekkelijk vormgegeven, zodat de informatie snel kan worden opgenomen. Ze worden via announcements in de digitale leeromgeving (Canvas) onder studenten verspreid. Daarnaast worden de factsheets met de opleidingscommissie gedeeld.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
De terugkoppeling via factsheets is gestart in collegejaar 2023-2024. Op dit moment is het te vroeg om te constateren of deze invloed hebben op de respons, maar de eerste reacties vanuit de opleidingscommissie en studentvertegenwoordiging zijn positief. Studenten gaven aan de factsheets erg te waarderen. Zij benoemden met name dat het een fijne manier is om te zien wat er met hun feedback gebeurt, vooral vanwege de actiepunten die erin zijn opgenomen.
Het beoogde effect kan pas inzichtelijk gemaakt worden over een periode van minimaal drie jaar. Dan wordt duidelijk of de respons nog steeds aanzienlijk afneemt naar mate studenten verder zijn in de opleiding of dat dit gedurende de studie vrijwel gelijk is gebleven of zelfs omhoog is gegaan.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Doordat de factsheets een beknopte, visuele samenvatting van de evaluatieresultaten zijn, wordt een selectie gemaakt van de informatie die wordt gepresenteerd. Het is soms een uitdaging om een balans te vinden in positieve resultaten en constructieve feedback van studenten. Bij een lage respons ontstaat er soms discussie over de validiteit van de resultaten en kan het verleidelijk zijn om de aangedragen verbeterpunten minder prominent te presenteren. Het doel is echter om een representatief beeld van de evaluatieresultaten weer te geven. Dit vergt goede afstemming tussen de verantwoordelijken voor de onderwijskwaliteit en de onderwijsondersteuners.
Ook zijn er verschillende opvattingen over hoe ver transparantie over de evaluatieresultaten hoort te gaan. Daarbij ging het om de vraag welke informatie wordt wel of niet openbaar gedeeld. Studentvertegenwoordigers zouden graag de factsheets via andere kanalen, buiten de onderwijssystemen om delen, voor een zo groot mogelijk bereik. Hierdoor bestaat het risico dat de geselecteerde informatie op de factsheets een te positief beeld zal schetsen. De impact hiervan wordt verder uitgezocht.