Factoren van invloed op de tussen- en eindbeoordeling van farmaceutische coschappen

Informatie
Auteurs
A. J. de Beaufort
A.D. Pranger
R. Abdolrahimi Raeni
Organisatie
LUMC
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

De Leidse master Farmacie bestaat uit meerdere farmaceutische coschappen. Tijdens elk coschap vindt er een tussen- en eindbeoordeling plaats door de coschapbegeleider. Eigen onderzoek laat zien dat het beoordelingsproces niet als uniform wordt ervaren,1 een probleem dat ook in andere farmacie- en geneeskundeopleidingen speelt.2 Het is denkbaar dat deze niet uniforme beoordelingen de leerervaringen van de coassistenten beïnvloeden en daarmee de competentieontwikkeling van toekomstig apothekers. Het is onbekend waarom de beoordelingen niet uniform zijn. Het doel van dit onderzoek is inzicht te krijgen in factoren van invloed op beoordelingen. Dit inzicht biedt handvatten voor (verdere) uniformering en verbetering (‘knel –en verbeterpunten’) van farmaceutische coschapsbeoordelingen.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

We hebben een kwalitatief onderzoek opgezet met 4 focusgroepen met elk 4-6 deelnemers. Twee focusgroepen met coschapbegeleiders uit de openbare farmacie en twee focusgroepen met coschapbegeleiders uit de ziekenhuisfarmacie van de Leidse master farmacieopleiding. De focusgroepen met coschapbegeleiders uit de openbare farmacie hebben plaatsgevonden en daarop zijn deze eerste resultaten dan ook gebaseerd. De focusgroepen vonden online plaats en zijn verbatim getranscribeerd. Na codering in ATLAS.Ti volgde thematische analyse.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

Er zijn zeven thema’s geïdentificeerd die van invloed zijn op de beoordelingen van de farmaceutische coschappen in de openbare farmacie: (1) de objectiviteit van de coschapbegeleider, (2) de verwachtingen van de coschapbegeleider, (3) de vaardigheden van de coassistent, (4) de persoonlijke groei van de coassistent, (5) de karakteristieken van de coassistent, (6) gezamenlijke beoordeling en (7) hulpmiddelen. Ten aanzien van de knel-en verbeterpunten zijn er vier thema’s geïdentificeerd: (1) beoordelen van competenties, (2) de expertise van de coschapbegeleider, (3) subjectiviteit en (4) hulpmiddelen.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

Het inzicht in factoren van invloed op de beoordelingen van de farmaceutische coschappen in de openbare apotheek is het raamwerk voor het verbeteren van de uniformiteit van de beoordelingen. De coschapbegeleiders geven aan dat een hulpmiddel zoals een rubric lastig is om mee te werken. Door de beoordelingscriteria in de rubric te verduidelijken en te verbeteren zullen de coschapbegeleiders beter gebruik maken van dit hulpmiddel. Daarnaast is het beter trainen van de coschapbegeleiders in het beoordelen van competenties ook nodig om een uniformere beoordeling te bereiken.

Referenties (max. 2):

1) Abdolrahimi-Raeni R, de Beaufort AJ, Pranger AD, Factors influencing the learning experience in pharmaceutical internships: A qualitative interview study, submitted

2) Alexander EK, Osman NY, Walling JL, Mitchell VG. Variation and imprecision of clerkship grading in U.S. medical schools. Acad Med. 2012 Aug;87(8):1070-6. doi: 10.1097/ACM.0b013e31825d0a2a

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee