Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
Docenten van het schakelprogramma Verpleegkunde en Vroedkunde van de Faculteit Geneeskunde KU Leuven constateerden dat de huidige evaluatiemethoden onvoldoende differentiëren tussen studenten. Hierdoor bezaten sommige studenten niet de nodige competenties om de master, en vooral masterproef en stage, aan te vatten. De opleidingscommissie besliste hierop om de kwaliteit en het differentiërend vermogen van de examens in het schakelprogramma onder de loep te nemen.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
In een pilootfase werden 3 opleidingsonderdelen met schriftelijke examens geanalyseerd. Als voorbereiding werden de docenten gevraagd om hun examenvragen te situeren volgens de 6 denkniveaus van Bloom’s Taxonomie (1). Daarnaast koppelden ze elke examenvraag aan de leerdoelen uit de studiegids, om te onderzoeken welke leerdoelen werden geëvalueerd. Ook gingen docenten het hergebruik van vragen na en doorliepen ze een checklist over validiteit, transparantie en betrouwbaarheid. De ondersteuner voerde dezelfde oefening uit, aangevuld met een controle van de informatie in de studiegids van het opleidingsonderdeel, doorlichting van de examenvorm in relatie tot leerdoelen en studentengroep, en screening van de examenvragen naar opzet en formulering. Tijdens een één-op-één gesprek tussen docent en ondersteuner werden conclusies en adviezen besproken en aangevuld, en werden actiepunten bepaald.
Op de opleidingscommissie rapporteerden programmadirecteur en ondersteuner over de pilootfase, als opstart naar de uitrol van de oefening over de gehele opleiding. Wegens het grote succes van de pilootfase werd de oefening doorgetrokken naar de overige opleidingsonderdelen, inclusief vakken met permanente evaluatie met werkstukken.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
Alle deelnemende docenten waren enthousiast over het proces, zowel naar tijdsinvestering als naar bijdrage aan de kwaliteit van de evaluatie. Ze apprecieerden hun inspraak en de brede analyse van de evaluatie. Ook vonden ze het verfrissend om Bloom’s Taxonomie te gebruiken in de opmaak van examenvragen.
Ondanks een evenwichtige spreiding van de examenvragen over de leerdoelen, peilden de examens vooral naar lagere denkniveaus. De formulering van de examenvragen was regelmatig een aandachtspunt, net als het aantal hergebruikte examenvragen. De docenten waren allen bereid tot verbeteracties. In enkele gevallen hadden deze ook betrekking op het beter informeren van studenten en/of het wijzigen van de uitwerking van de evaluatievorm an sich.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Er werd een concrete en geïndividualiseerde aanpak bereikt door te vertrekken vanuit het eigen materiaal van de docent. Dit leidde tot een mooi evenwicht tussen eigen inspraak en professioneel advies.
De werkwijze is vlot transfereerbaar naar andere docenten en opleidingen. De aanpak werkt goed voor schriftelijke en mondelinge examens alsook voor permanente evaluatie met werkstukken.
Referenties (max. 2):
(1) Bloom, B.S. (Ed.) (1956). Taxonomy of educational objectives: The classification of educational goals. Handbook 1: Cognitive domain, New York.
Anderson L.W., Krathwohl D.R. (Ed.) (2001), A Taxonomy for Learning, Teaching, and Assessing: A Revision of Bloom’s Taxonomy of Educational Objectives, New York.