Een positieve kijk op generatieverschillen

Informatie
Auteurs
A.L. . Kist
B. Tanis
B. Uzunalioğlu
Organisatie
Erasmus MC
Universiteit Utrecht
Vrije Universiteit Amsterdam
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

In deze workshop willen we u graag een positieve kijk geven op generatieverschillen.Aan de hand van de kennis van Aart Bontekoning1 nemen we u mee in het generatieraadsel,wat wij dagelijks zien op de (medische) werk- en opleidingsvloer. Elke generatie heeft verschillende kernwaardes, kwaliteiten en wensen.Zijn we hier van bewust?Of denken we in hokjes? Wat denkt u van bijvoorbeeld de “grenzen” van de jongere generatie? Hoe gaat u hier mee om op de medische werkvloer of in uw opleidingssetting?Hoe probeert u de taken die gedaan moeten worden te vermengen met de wensen van uw collega of student van een mogelijk andere generatie?Heden lijkt er een verschil te zijn tussen de generaties in de visie van werken.Maar is dit verschil er echt?

De FMS 2 schreef bijvoorbeeld recent over de jonge generatie artsen: “Zij gaan voor hun carrière, zonder dat dit ten koste gaat van tijd met vrienden en familie. Mindfull leven versus geen notificatie willen missen. Onder geneeskundestudenten is er onderzoek gedaan naar hun visie op hun toekomstige manier van werken en hun verwachtingen als arts door “De Geneeskundestudent”. Aan de hand van stellingen willen we in gesprek gaan met alle werkende generaties om hun visie te verkennen, pijnpunten bloot te leggen en oplossingen te formuleren voor de positieve dialoog. We sluiten af met tips and trics om een open gesprek te laten plaats vinden tussen de werkende generaties. Immers elke generatie heeft zijn eigen kwaliteiten. Hoe kunnen we de generaties verbinden op de werkvloer, juist in een periode van arbeidskrapte, waarin we elkaar nodig hebben?

Doel:

Generatie verschillen herkennen en bespreekbaar maken in de medische en opleidingspraktijk,zodat er een positieve dialoog zal voortkomen.Aanbevelingen vanuit de enquête van “De Geneeskundestudent” vertalen naar de medische werkvloer.

Doelgroep:

Studenten,arts-assistenten,docenten,betrokkenen bij docentprofessionalisering,coördinatoren van onderwijs,opleiders.

Opzet: activiteiten en opbrengst:

De sessie zal starten met een korte inleiding over generaties gebaseerd op onderzoek van Aart Bontekoning.Hierna zullen we aan de hand van verschillende werkvormen onderling het gesprek aan gaan en stellingen bediscussiëren van zeer recent onderzoek van “De Geneeskundestudent”.Is er nu echt altijd sprake van een generatieconflict of komen sommige verschillen voort uit vooroordelen of persoonlijke kenmerken?Opbrengst:Deelnemers worden geprikkeld een standpunt in te nemen tegenover verschillende stellingen.Dit maakt niet alleen de meningen en verschillen tussen generaties inzichtelijk,maar ook de overeenkomsten.Vervolgens wordt de nadruk gelegd op samenwerking en de positieve dialoog.We geven uw handvaten om het gesprek aan te gaan op de werkvloer.Hoe kunnen we de generaties verbinden op de werkvloer,juist in een periode van arbeidskrapte,waarin we elkaar nodig hebben?

Referenties (max 2.):

Aart Bontekoning, Nieuwe generaties in vergrijzende organisaties.

Federatie Medisch Specialisten januari 2022: contourennota voor beroepsprofiel medisch specialist

Max aantal deelnemers :

60

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee