Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
Om optimaal tot leren te komen en potentieel van studenten en docenten te benutten zijn verbondenheid en een open en stimulerende werk- en leeromgeving belangrijk. Sociale verbondenheid – sense of belonging – heeft invloed op het welzijn; studenten en docenten die zich meer op hun plek voelen functioneren beter. Verschillende initiatieven dragen bij aan onderlinge verbinding, zoals introductiedagen, activiteiten van studieverenigingen of een docentendag. Studies naar welzijn en studeer -en werkplezier pleiten voor gezamenlijke initiatieven. Middels het project ‘Samen meer leer en doceerplezier’ zetten we in op dialoog binnen de opleiding Klinische Gezondheidswetenschappen; niet over maar met elkaar in gesprek om zo leer en doceerplezier te stimuleren. Hierbij hebben we verschillende doelen: (1) Versterking band tussen studenten en docenten, (2) wederzijds begrip en (3) verwachtingen bespreken en afstemmen.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
Het project bestaat uit: (1) introductiedag nieuwe studenten vóór start van het academisch jaar (toelichting programma, bespreking wederzijdse verwachtingen, kennismaking medestudenten en docenten); (2) ophalen behoeftes studenten en docenten; (3) organisatie gezamenlijke activiteit/dialoogsessies. De eerste twee stappen zijn uitgevoerd. Tijdens het NVMO-congres verwachten we eerste ervaringen met stap drie te presenteren. Het project wordt gesubsidieerd vanuit het Utrechts Stimuleringsfonds Onderwijs (USO) Universiteit Utrecht.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
Zeventig studenten namen deel aan de introductiedag in augustus 2024, 45 vulden een online evaluatie in. Zij gaven aan dat de introductiedag bijdroeg aan een goede start, de kennismaking met de werkgroep docenten en medestudenten werd zeer gewaardeerd. Studenten verwachten van de opleiding duidelijke communicatie en zorgdragen voor een fijn leerklimaat. Waarbij ze van docenten laagdrempelig contact en persoonlijke aandacht verwachten waar nodig. In de samenwerking met medestudenten werden interesse tonen, respect voor elkaar en gezelligheid genoemd. De meerderheid (87%) gaf aan interesse te hebben in activiteiten samen met docenten gericht op samen werken en leren of een sociale activiteit zoals een pubquiz (40%). Ook docenten (n = 5) werd gevraagd wat zij van studenten verwachten. Zij noemden eigen regie over leerproces, actieve onderwijsdeelname, tijdige communicatie en transparantie in samenwerking in de groep.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Een introductiedag voor start van het collegejaar lijkt bij te dragen aan een goede start. Als vervolg zullen we drie bijeenkomsten organiseren voor iedere jaarlaag (pre-master, master jaar 1 en 2) en docenten, waarbij de inhoud aansluit bij behoeftes en in co-creatie met studenten en docenten ontwikkeld wordt. De bijeenkomsten zullen waarschijnlijk een combinatie zijn van een inhoudelijk deel en informeel samenzijn door een gezamenlijke sociale activiteit. De resultaten van het project leiden tot een advies hoe dit te implementeren in het herziene curriculum Klinische Gezondheidswetenschappen (start premaster collegejaar 2025/2026, start master collegejaar 2026/2027).
Referenties (max. 2):
Dopmeijer, J.M., & De Jong Weissman, J. (2021). Sense of belonging als fundament voor community-vorming in een blended omgeving. Essay NRO Symposium Hoger Onderwijs 2021.
Kiltz L et al. ‘When They Struggle, I Cannot Sleep Well Either’: Perceptions and Interactions Surrounding University Student and Teacher Well-Being. Front Psychol. 2020 Sep 9;11:578378. doi: 10.3389/fpsyg.2020.578378