Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
De Verpleegkunde-in-Praktijk (VIP)-opleiding aan de Noordwest Academie in Alkmaar is een 4-jarige niveau 4 MBO-verpleegkundeopleiding. Praktijkstages worden direct vanaf het eerste jaar aangeboden en lopen parallel aan het onderwijs in de klas. Elke jaar starten 26 studenten, vaak direct na het VMBO of de HAVO. De overgang van de middelbare school naar deze opleiding wordt door veel studenten als lastig ervaren. De studentenraad van de VIP gaf daarnaast aan dat ze de verbinding met andere leerjaren misten. Vanuit een werkgroep met studenten, een docent en een praktijkopleider is het voorstel voor een ‘buddysysteem’ aangedragen, waarin tweedejaarsstudenten aan een eerstejaarsstudent worden gekoppeld (‘buddy’s’) en de eerstejaars begeleiden bij het eerste jaar. Het doel is drieledig:
Verbinding tussen studenten van verschillende jaren;
Een warm welkom en een veilig leerklimaat creëren waarin je met en van elkaar kan leren;
Tweedejaars studenten een eerste opstap bieden in de leerlijn van de begeleiding van anderen, wat in het derde en vierde jaar in de praktijk aan bod komt en getoetst wordt.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
In 2024 is de Noordwest Academie een pilot gestart van het buddy-project. Na een kennismaking van 1,5 uur zien de buddy’s elkaar ongeveer een half uur per week (in het eerste half jaar van de opleiding. Er is een checklist met onderwerpen die besproken kunnen worden en er zijn enkele opdrachten die ze samen uitvoeren. De docenten hebben een signalerende en ondersteunende rol, waarbij ze de voortgang van het buddyproject één keer per week bij de verschillende leerjaren bespreken en eventueel kunnen bijsturen.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
Over het algemeen geven de studenten tot nu toe aan dat de begeleiding door een andere student een fijne aanvulling kan zijn, waarbij ze laagdrempelig hun vragen en onzekerheden kunnen delen. Enkele eerstejaars studenten hebben echter ook aangegeven dat er in de eerste week een overvloed aan informatie wordt gedeeld door hun buddy. Tegelijkertijd is het inzichtelijk hoe de begeleidende studenten uit het tweede jaar omgaan met hun nieuwe taak. Lukt het om iemand zich op zijn/haar gemak te stellen? Kan je je eigen grenzen bewaken? Wat doe je als je niet direct een klik voelt maar wel samen moet werken? Dit wordt besproken met de begeleidende buddy’s, zodat zij zich ontwikkelen in deze leerlijn.
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Tot nu toe wordt het buddyproject ervaren als een meerwaarde in de opleiding. De individuele ervaringen van de studenten zijn wel afhankelijk van de klik tussen buddy’s en hoe studenten het zelf aanpakken. In de ontwikkeling van studenten tot zorgprofessionals die kunnen begeleiden en opleiden, vormt het buddy-project een eerste opstap.