Context / probleemstelling of aanleiding
Thema:
Klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en milieuvervuiling hebben direct invloed op de volksgezondheid, zowel fysiek als mentaal (1). Het is belangrijk dat zorgprofessionals stilstaan bij wat de ontwrichtende klimaatcrisis met hen doet, omdat zij steeds meer te maken krijgen met de gezondheidsgevolgen van ecologische veranderingen. Toekomstige artsen moeten niet alleen beschikken over kennis van deze crises, maar ook leren omgaan met de emoties die deze oproepen, zoals angst, stress en verdriet.
Uit onderzoek blijkt dat 70% van de jongeren zich zorgen maakt over klimaatverandering. 20% heeft regelmatig last van klimaatstress (2). Deze gevoelens variëren van motivatie om in actie te komen tot apathie en wanhoop. Voor toekomstige artsen is het essentieel om emoties bij zichzelf en anderen te herkennen en te begrijpen. Niet alleen om hun eigen welzijn te waarborgen, maar ook om patiënten te ondersteunen die lijden onder de mentale en fysieke gevolgen van de klimaatcrisis.
Met de opkomst van Planetary Health-onderwijs, dat de interacties tussen gezondheid en ecologische systemen bestudeert, worden deze thema’s steeds relevanter in medische opleidingen. De KNMG benadrukt dat artsen verantwoordelijk zijn voor een gezonde leefomgeving. Het onderwijzen van deze onderwerpen beïnvloedt studenten ook emotioneel, wat hen helpt om een diepere verbinding te maken met hun toekomstige rol.
Tijdens de sessie over eco-emoties zullen studenten oefenen met actief luisteren en het herkennen van basisemoties en copingmechanismen. Dit bevordert niet alleen hun veerkracht, maar helpt ook bij het ontwikkelen van een duurzame, empathische zorgpraktijk in een wereld die steeds meer onder druk staat door ecologische en klimatologische veranderingen.
Doel:
Het doel van de sessie is om studenten te helpen eco-emoties te herkennen, hiermee om te gaan, en hun luistervaardigheden te verbeteren, zodat zij veerkrachtiger en empathischer kunnen reageren op de klimaatcrisis en eventueel andere maatschappelijke thema’s .
Doelgroep:
Docenten, beleidsmedewerkers, opleidingscoördinatoren/bestuurders, studenten.
Opzet: activiteiten en opbrengst:
Deelnemers gaan in twee gespreksrondes met elkaar in gesprek over wat de klimaatcrisis met hen doet, waarbij ze actief hun eigen eco-emoties verkennen en luistervaardigheden oefenen. Vervolgens reflecteren ze op hoop en veerkracht aan de hand van een videofragment met Dirk de Wachter.
De sessie helpt deelnemers hun eco-emoties te herkennen, verwoorden en beter te begrijpen. Daarnaast ontwikkelen ze luistervaardigheden en leren ze hoe hoop en veerkracht kunnen bijdragen aan het omgaan met de mentale impact van de klimaatcrisis.
Referenties (max 2.):
1. Romanello M, et al. The 2023 report of the Lancet Countdown on health and climate change: the imperative for a health-centred response in a world facing irreversible harms. Lancet. 2023; 402(10373):2051-2055. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37977174/
2. Ipsos. Klimaatverandering: wat denken Nederlanders? [Internet]. Amsterdam: Ipsos; 2021 Nov [cited 2024 Sep 29]. Available from: https://www.ipsos.com/sites/default/files/ct/news/documents/2021-11/Ipsos%20NOS%20Klimaat.pdf
Max aantal deelnemers :
30