Door de ogen van de dichter. Hoe je van poëzie kunt leren over toekomstbestendige gezondheidszorg

Informatie
Auteurs
A. Oerlemans
A. van der Meer
L. Roos
Organisatie
Radboud UMC
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

Inzetten van poëzie in onderwijs over toekomstbestendige zorg

Doel:

‘Het ondenkbare denkbaar maken – kunstenaars doen niets anders dan dat’ Ramsey Nasr (dichter)

De gezondheidszorg staat voor grote uitdagingen. Deze dwingen ons – als zorgverleners, beleidsmakers, opleiders, docenten en medisch studenten – om opnieuw na te denken over de (toekomstige) betekenis van grote en soms ongrijpbare concepten zoals ‘gezondheid’, ‘zinvolle zorg’, ‘kwaliteit van leven’ en ‘goede leefomgeving’ (VTV, 2024). Het medisch onderwijs moet een plek zijn waar zorgverleners van de toekomst de (veranderende) betekenis van deze concepten leren doordenken en waar zij kunnen oefenen met het identificeren van relevante ethische vragen op deze terreinen. In deze workshop leren deelnemers hoe zij poëzie hiervoor kunnen inzetten.

Dichters schrijven al eeuwen over ziekte, gezondheid en zorg. Hun poëzie biedt de mogelijkheid zaken van nieuwe, onverwachte kanten te bekijken en van meerdere kanten tegelijk. Of om abstracte concepten in beeld te krijgen vanuit het perspectief van mensen. In een gedicht wordt vaak treffende taal gevonden voor ervaringen die lastig onder woorden te brengen zijn. Tegelijk kan poëzie ook afschrikken. Snap ik wel wat hier staat? Is mijn interpretatie niet te subjectief? Waarom zegt die dichter het niet simpeler? Ander risico: interpreteren ins Blaue hinein. Als je poëzie wil gebruiken in medisch onderwijs, is het zaak dat goed voor te bereiden.

In de workshop gaan we samen aan de slag met enkele van de door ons ontwikkelde werkvormen. We laten zien dat er vele toepassingen mogelijk zijn, verschillende niveaus van (literaire) analyse en ook verschillende ‘typen’ gedichten. Resultaat van de sessie is dat deelnemers via de analyse van poëzie zelf (opnieuw) hebben nagedacht over de betekenissen van, en ethische vragen rond, grote concepten verbonden aan toekomstbestendige gezondheidszorg en dat zij beschikken over werkvormen waarmee zij dat in hun eigen onderwijs kunnen voortzetten.

Doelgroep:

Docenten, onderwijsontwikkelaars, opleiders, mentoren en anderen actief in medisch onderwijs

Opzet: activiteiten en opbrengst:

Aan het eind van de bijeenkomst:

Hebben de deelnemers kennis van concrete methoden voor de analyse en bespreking van poëzie in medisch onderwijs

Kunnen deelnemers poëzie inzetten om (met studenten) na te denken over toekomstbestendige zorg en daaraan verbonden ethische vragen en concepten (zoals ‘gezondheid’, ‘zinvolle zorg’ en ‘kwaliteit van leven’).

Referenties (max 2.):

Max aantal deelnemers :

25

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee