Context / probleemstelling of aanleiding
Thema:
De arts van nu moet steeds meer interdisciplinair en transmuraal samenwerken door toenemende multimorbiditeit en superspecialisatie.Bovendien moet dat steeds doelmatiger door personele krapte en personeelswisselingen.Samenwerking verloopt beter als je werkt aan een geïnteresseerde, onderzoekende houding naar medische kennis.Verwerf kennis en praktische vaardigheden buiten je disciplinegrenzen.Dat kunnen ook aanvullende management-,IT-, kwaliteits- en communicatietrainingen zijn.Zo kun je je smalle,specialistische profiel – ook wel ‘I-shape’ genoemd – aanvullen op domeinen waarop je intensief samenwerkt met andere artsen.Daarmee bouw je als medisch professional aan een ‘T-shape’-profiel van verdieping én verbreding.Met een T-shape werk je niet alleen beter samen, maar kun je ook een adaptief expert worden die gemakkelijker met de nieuwe situaties kan omgaan.Zo’n profiel is ook handig als je – zoals veel artsen – denkt aan een combi-functie, of de mogelijkheid van een carrièreswitch open wilt houden(1).
Doel:
Je hebt na afloop (doelen directer omschreven):
arts kan betekenen en hoe dat aansluit bij het moderne denken over professionaliteit in de zorg.
– Inzicht in het effect van een ‘T-shape’-ontwikkeling in vaardigheden en competenties voor een arts.
– voorbeelden geven van artsen met een effectieve T-shape en rolmodellen voor goede samenwerking en hun succesfactoren benoemen.
– Kennis over hoe deze manier van omgaan met je loopbaan past bij het moderne denken over professionaliteit in de zorg.
– op basis van de ‘career self-management’-theorie’ jouw eigen
– Kennis om voor jezelf een agenda samen te stellen om je eigen T-shape-ontwikkeling vorm te geven, op basis van de ‘career self-management’-theorie, met SMART doelen en acties.
– uitleggen wat het T-shape-model voor een T-shape-agenda maken met SMART doelen en acties.
Doelgroep:
Artsen (huisartsen,medisch specialisten,artsen MGZ), onderwijskundigen en andere zorgprofessionals,of collega’s daarvoor in opleiding(mn aios).
Opzet: activiteiten en opbrengst:
De workshop bestaat uit vier interactieve delen:
1. Een interactieve Quiz,om kennis op te doen over effectiviteit,barrières en facilitators van T-shaping en om enkele aansprekende rolmodellen te bespreken:hoe draagt T-shaping bij aan de arts van de toekomst?
2. Interactief interview van een T-shape arts in drie kleine groepen.Zo analyseer je wat nodig is voor goede en effectieve interdisciplinaire samenwerking en voor een daarbij passend T-shape-profiel.
3. Plenaire discussie over T shaping:
inbedden in een opleidingsplan of organisch laten groeien?Deze twee verschillende leerroutes hebben voor- en nadelen. Hierbij leer je de ‘career self-management’-theorie toe te passen(2).
4.Dialoog in kleine groepjes over hoe een T-shape-ontwikkeling past bij jouw plannen,voorkeuren en ambities en hoe die eruit zou kunnen zien.Je maakt een eerste eigen T-shape-agenda met SMART doelen en acties.
Referenties (max 2.):
1. Jeroen Hendrikse. Combifuncties. Samenwerken als gewoonte in zorgorganisaties. BSL, 2e druk, 2024
2. Evelien van Leeuwen.CARE for professionals:
Strengthening their careers and employability.Thesis UMCUtrecht,2022
Max aantal deelnemers :
45