Context / probleemstelling of aanleiding
Context/probleemstelling of aanleiding:
We constateren samen met (een deel van) de studenten dat we in communicatieonderwijs te sterk één manier van communiceren propageren (qua interventies, woordkeus, toon, houding en intentie). Ons aanbod past niet meer bij de diversiteit van de studenten. Studenten geven aan dat de geleerde interventies niet bij hen passen (bijv. interventies t.a.v. assertief gedrag) en dat ze die vooral voor de (stations)toets leren.
Beschrijving van de interventie/innovatie:
De auteurs ontwikkelden naar aanleiding hiervan in samenwerking met studenten een pilot waarin een aangepaste versie werd gegeven van bestaande communicatiepractica. Zij kregen hiervoor de Onderwijsinnovatieprijs Faculteit der Geneeskunde VU in 2024.
De pilot werd gegeven in vier derdejaarsgroepen in cursusjaar 2023/2024. Studenten werden binnen de pilot gestimuleerd na te denken over hoe zij zelf willen communiceren met patiënten en collega’s. In plaats van het aanleren van standaardinterventies, gingen docenten dus in gesprek met studenten: wat past bij hen als toekomstig arts en wat past bij deze specifieke (simulatie)patiënt? Met andere woorden: communicatieonderwijs op maat. Daarnaast waren er oefeningen waarin persoonlijke en culturele verschillen bespreekbaar werden gemaakt. We veranderden de rollenspellen: we daagden de studenten uit om wél buiten hun comfortzone te experimenteren met nieuw gedrag maar uiteindelijk gedrag te kiezen dat echt voelde en bij henzelf paste.
Ervaringen/analyse van de implementatie:
De derdejaarsstudenten binnen de pilot reageerden positief op de pilot en gaven aan de nieuwe vorm van communicatieonderwijs als fijn te ervaren. Evaluaties toonden dat studenten het gevoel hadden zichzelf te kunnen zijn als toekomstig arts (score: 4,4/5; n=29) en dat men het gevoel had te leren communiceren met patiënten en collega’s op een manier die bij hen paste (score: 4,3/5; n=29). Een nieuwe oefening gaf studenten meer inzicht in diversiteit in communicatie in de eigen groep (score: 4,2/5, n=29).
Lessons learned (implicaties voor de praktijk):
Docenten volgen het proces van studenten, waarvan we merken dat het lastig voor docenten kan zijn om eigen normen voor ‘een goed gesprek’ los te laten. Tegelijkertijd draagt dit bij aan persoonlijker en op maat gemaakt onderwijs. In 2024/2025 wordt de pilot herhaald met nieuwe groepen en nieuwe docenten. Dit laatste is met oog op docentprofessionalisering die nodig is om deze pilot in al het communicatieonderwijs te implementeren. De vraag die centraal staat voor ons: wat hebben docenten nodig om dit onderwijs op maat te kunnen geven?
Referenties (max. 2):
–