Context / probleemstelling of aanleiding
Probleemstelling (inclusief theoretische onderbouwing en onderzoeksvraag/vragen):
Retrieval practice, ook wel het test effect genoemd, is een effectieve leerstrategie waarbij het ophalen van eerder opgeslagen informatie het leren en de kennisretentie verbetert. Deze leerstrategie wordt vaak toegepast in de vorm van oefentoetsen [1]. Hoewel meerkeuzevragen nog steeds het meest gebruikt worden in het medisch onderwijs, nemen open vragen zoals very short answer questions (VSAQs) in populariteit toe. Ondanks de bewezen positieve leereffecten van retrieval practice, is het nog onduidelijk welk vraagformat het meest effectief is om kennisretentie te vergroten.
Meerkeuzevragen kunnen uitnodigen tot oppervlakkig studeren, wat minder inspanning vereist en leidt tot lagere kennisretentie. Volgens de retrieval effort-hypothese bevordert een grotere inspanning bij kennis ophalen—zoals bij open vragen—het leren meer. Eerdere studies die beide vraagformats vergeleken, tonen echter inconsistente resultaten, vaak met zeer kleine steekproeven en in niet-medische of gesimuleerde omgevingen. Om retrieval practice in het medisch onderwijs te verbeteren, vergeleken wij het effect van retrieval practice met meerkeuzevragen- en VSAQ-oefentoetsen op kennisretentie bij studenten in een extracurriculaire leefstijlcursus.
Methode:
In deze ‘randomized within-subjects’ studie maakten 45 studenten vier oefentoetsen na verschillende thema-avonden in week 2,3,4 en 5 van een 8-weekse leefstijlcursus. Elke thema-avond bestond uit twee lezingen. De helft van de studenten kreeg vier VSAQs over de eerste lezing en vier meerkeuzevragen over de tweede lezing; de andere helft kreeg dit omgekeerd, met meerkeuzevragen over de eerste en VSAQs over de tweede lezing. Zij ontvingen geen feedback na de oefentoetsen om het directe effect van retrieval practice te isoleren. De retentie-eindtoets vond plaats in week 8, waarbij de studenten de helft van de geoefende vragen in hetzelfde vraagformat kregen (congruent) en de andere helft in het andere vraagformat (incongruent). Een 2×2 repeated measures ANOVA werd toegepast om het effect van het vraagformat in de oefentoetsen en eindtoets op de eindtoets-score te bepalen. Daarnaast werden digitale vragenlijsten afgenomen om studentenervaringen te evalueren.
Resultaten (en conclusie):
De VSAQs werden vaker onjuist beantwoord op de oefentoetsen dan de meerkeuzevragen (26.1% vs. 41.3%) en studenten scoorden significant lager op de VSAQs in de eindtoets (47.2% (2.1) vs. 61.0% (2.2)). We vonden geen effect van het oefenvraagformat op de eindtoets-score en er was geen interactie-effect tussen vraagformat op de oefentoets en eindtoets. Ondanks dat de VSAQs moeilijker werden bevonden, werd er dus geen verschil gevonden in kennisretentie tussen vraagformats. De meerderheid van de studenten vond de oefentoetsen nuttig, ongeacht het gebruikte vraagformat.
Discussie (beschouwing resultaten en conclusie in het kader van de theorie):
Een mogelijke verklaring voor het ontbreken van een verschil in retrieval practice effectiviteit tussen de vraagformats kan te maken hebben met de scores van de studenten op de oefentoetsen. Hoewel VSAQs meer inspanning vereisen—wat kennisretentie kan bevorderen—scoorden studenten lager op dit vraagformat in de oefentoets. De lagere initiële retrievalsucces leidde mogelijk tot lagere kennisretentie [2]. Voor een optimaal leereffect en betere kennisretentie is het belangrijk om het initiële retrievalsucces te verhogen, bijvoorbeeld door feedback en herhaalde oefenmomenten. Vervolgonderzoek zou de relatie tussen het initiële retrievalsucces en kennisretentie kunnen verkennen. Daarnaast kan het combineren van VSAQs en meerkeuzevragen in een hybride vorm, waarbij studenten eerst een open vraag beantwoorden en vervolgens een meerkeuzeoptie kiezen, veelbelovend zijn voor het verbeteren van leeruitkomsten.
Referenties:
1. Dunlosky J, KA R, Marsh E, Nathan M, Willingham D. Improving Students’ Learning With Effective Learning Techniques: Promising Directions From Cognitive and Educational Psychology – PubMed. Psychological science in the public interest : a journal of the American Psychological Society. 2013 Jan;14(1). doi: 10.1177/1529100612453266.
2. Pyc MA, Rawson KA. Testing the retrieval effort hypothesis:
Does greater difficulty correctly recalling information lead to higher levels of memory? Journal of Memory and Language. 2009;60(4):437-47. doi: 10.1016/j.jml.2009.01.004.