Context / probleemstelling of aanleiding
Thema:
Het (leren) toepassen van patiëntenfeedback ter ondersteuning van werkplekleren.
Doel:
Feedback van supervisoren, peers, collega-zorgverleners én patiënten is essentieel voor professionele ontwikkeling in werkplekleren.1 Patiëntervaringen bieden een waardevolle en unieke aanvulling op het leren in de praktijk. Het betrekken van patiënten in een feedback-relatie is niet altijd makkelijk. In deze workshop onderzoeken we: 1) hoe (toekomstige) zorgverleners en opleiders patiëntervaringen kunnen gebruiken als bron van feedback, en: 2) strategieën om patiëntenfeedback te leren faciliteren.
Doel is om bewustwording te creëren omtrent de leerkansen die werken met patiëntenfeedback met zich meebrengt, aan de hand van de volgende leerdoelen:
– Verbreden van perspectief op factoren die van invloed zijn op patiëntenfeedback
– Reflectie op eigen kennis en ervaring als patiënt
– Begrijpen van strategieën om (het belang van) patiëntenfeedback te onderkennen en dit te faciliteren in de praktijk
Doelgroep:
Iedereen die zich bezighoudt met werkplekleren, ongeacht het opleidingsstadium. Zowel studenten, AIOS, gezondheidsprofessionals als opleiders kunnen voordeel ondervinden van strategieën om werkplekleren te optimaliseren, gebruikmakend van patiëntenfeedback.
Opzet: activiteiten en opbrengst:
Na een korte introductie op het onderwerp (15 min) bediscussiëren we aan de hand van een Round robin-design in kleine groepen de verschillende rollen en factoren die van invloed zijn op patiëntenfeedback bij werkplekleren: 1) de rol van de feedbackgever; 2) de rol van de feedbackontvanger; en 3) de relatie tussen de gever en de ontvanger.2
In drie rondes gaan de deelnemers in gesprek over de verschillende onderwerpen (8+8+8 minuten), waarbij uitdagingen en belangrijke invloed factoren schriftelijk worden vastgelegd, voordat doorgewisseld wordt om voort te bouwen op de bevindingen van de vorige groep. In ronde vier (10min) reflecteren de deelnemers op hun eigen patiëntervaringen, op basis van de genoemde factoren die een rol spelen bij patiëntenfeedback in werkplekleren. Het doel is om bewustwording te creëren over hoe dit hun rol als (toekomstige) zorgverlener beïnvloedt.
Vervolgens zullen kort de verschillende inzichten worden gedeeld in een plenaire discussie (15 min), waarbij de moderatoren eigen praktijk- en onderzoeksinzichten inbrengen.
Afrondend is er tijd voor vragen en tips, gericht op de praktijk en onderwijskundige interventies.
Referenties (max 2.):
1 Sargeant, J., Mann, K., Sinclair, D., Van der Vleuten, C., Metsemakers, J., 2008. Understanding the influence of emotions and reflection upon Multi-source feedback acceptance and use. Adv Health Sci Educ 13:275–288. https://doi. org/10.1007/s10459-006-9039-x.
2 B.F.H. van de Walle – van de Geijn, D. Joosten – ten Brinke, T.P.F.M. Klaassen, A.C. van Tuijl, C.R.M.G. Fluit. 2020. Upward feedback in nursing: A matter of giving, taking and asking.
Nurse Educ Pract. 45:102792. https:
//doi.org/10.1016/j.nepr.2020.102792
Max aantal deelnemers :
30