De rol van digitale media in het medisch onderwijs: de waarde van laptopgebruik door studenten tijdens kleinschalige onderwijsbijeenkomsten.

Informatie
Auteurs
F.M.H. Mulder
N.R. de Vries
Organisatie
Amsterdam UMC
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

De rol van digitale media in het medisch onderwijs: de waarde van laptopgebruik door studenten tijdens kleinschalige onderwijsbijeenkomsten.

Doel:

Deze rondetafelsessie stimuleert de uitwisseling van ideeën en inspireert tot gezamenlijk nadenken over de (meer)waarde van het gebruik van digitale media, zoals laptops, tijdens kleinschalige onderwijsbijeenkomsten waarbij studenten onder begeleiding van een docent casuïstiek uitwerken en bespreken.

Doelgroep:

Docenten, practicum- en studiegroepbegeleiders, studenten en iedereen die zich betrokken voelt bij het medisch onderwijs.

Opzet: activiteiten en opbrengst:

Activiteiten: Laptops zijn bijna niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van de moderne (geneeskunde)student en spelen een belangrijke rol in zowel hun academische ontwikkeling als persoonlijke leven. Het gebruik van dergelijke digitale media tijdens de les brengt soms uitdagingen met zich mee voor de docent. Tijdens deze rondetafelsessie bespreken we daarom dit onderwerp. We starten met een korte presentatie waarin we onze eigen ervaringen als docent en studiegroepbegeleider delen. Vervolgens bespreken we beknopt het studentenperspectief en laten we de deelnemers zelf participeren in een ervaringsgerichte activiteit, waardoor zij zich laagdrempeliger in het perspectief van de student kunnen verplaatsen. Daarna zal aan de hand van gerichte vragen in kleinere groepen gediscussieerd worden over de waarde van het gebruik van laptops door studenten tijdens het uitwerken en bespreken van casuïstiek. Hierbij zal de focus liggen op de manier waarop het gebruik van laptops van invloed is op actief leren1, de betrokkenheid en actieve houding van studenten, evenals de doelmatigheid en effectiviteit van het onderwijs als het gaat om het leren klinisch redeneren2. Ten slotte zal er worden nagedacht over hoe docenten het meest effectief met het gebruik van laptops om kunnen gaan tijdens kleinschalige onderwijsbijeenkomsten.

Opbrengst: We sluiten af met een plenaire terugkoppeling. Er wordt een samenvatting gegeven van de verschillende inzichten over de waarde van laptopgebruik door studenten tijdens kleinschalige onderwijsbijeenkomsten waarbij casuïstiek wordt uitgewerkt en besproken.

Referenties (max 2.):

Fink, L. D. (2003). A self-directed guide to designing courses for significant learning. University of Oklahoma, 27(11), 1-33.

De Vries, A. C., Custers, E. J. F. M., & Cate, J. T. (2006). Leren klinisch redeneren en het ontwikkelen van ziektescripts: mogelijkheden in het medisch onderwijs. Tijdschrift voor Medisch Onderwijs, 25, 3-13.

Max aantal deelnemers :

20 personen.

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee