De ontwikkeling van een toolbox ter ondersteuning van zelfregulerend leren door middel van coregulatie

Informatie
Auteurs
A.D.B. de Bruin
F Janesarvatan
J. Sieben
J. van Wijchen
L. van Bokhoven
M. Verheggen
S. Heeneman
Organisatie
Høgskulen på Vestlandet
Universiteit Maastricht
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Context/probleemstelling of aanleiding:

In het hoger onderwijs wordt steeds meer flexibiliteit aangeboden. Om effectief te kunnen leren in een flexibel curriculum, heeft een student goede zelfregulerende vaardigheden nodig. Zelfregulerend leren (ZRL) houdt in dat studenten zelf hun leeractiviteiten plannen, hun voortgang monitoren en hun (leer)plannen aanpassen om hun (leer)doelen te bereiken. Omdat dit vaak uitdagend is, is ondersteuning van ZRL noodzakelijk. In de bachelor of Medicine aan de Universiteit Maastricht wordt het proces van samen het leren sturen (coregulatie) gebruikt om studenten, in leerteams en bijgestaan door een coach, elkaar te laten ondersteunen bij de ontwikkeling en het effectief uitvoeren van hun individuele ZRL-vaardigheden. Om dit proces te ondersteunen, is een online ZRL-toolbox ontwikkeld.

Beschrijving van de interventie/innovatie:

De online ZRL-toolbox is bedoeld voor studenten en leerteamcoaches en kan zowel tijdens de leerteambijeenkomsten als zelfstandig/individueel gebruikt worden. Het ontwerp is gebaseerd op de ZRL-leercyclus van Zimmerman (2002). Voor de verschillende fasen in het leerproces (voorbereiding, uitvoering, reflectie) en subprocessen (zoals doelen formuleren, plannen en zelfevaluatie) zijn tools beschikbaar. Daarnaast zijn er tools ontwikkeld om de samenwerking in leerteams te optimaliseren (bijeenkomsten structureren, groepsevaluaties); dit is een voorwaarde voor veilig en effectief samen leren en coreguleren.

Ervaringen/analyse van de implementatie:

De toolbox is ontwikkeld via een iteratief proces van conceptontwikkeling, cocreatie, prototyping, implementatie, evaluatie en revisie. De tools zijn het product van gecombineerd literatuuronderzoek en cocreatie samen met de verschillende stakeholders. De tools worden over het algemeen als behulpzaam ervaren, al bleken de toegankelijkheid van de toolbox en de bekendheid van studenten en docenten met de tools terugkerende aandachtspunten.

In de laatste ontwikkelfase is tevens aandacht besteed aan de overdraagbaarheid naar andere onderwijssettings. De toolbox is gebaseerd op een breed geaccepteerd theoretisch model en maakt gebruik van het Qualtrics-platform, waardoor delen en adaptatie voor andere settings relatief eenvoudig is.

Lessons learned (implicaties voor de praktijk):

Het combineren van evidence-based werken met cocreatie levert zowel relevante als kwalitatief sterke tools op voor het leerteam, zowel voor de studenten als de leerteamcoach. Een goede inbedding in het curriculum is cruciaal voor effectief gebruik van de toolbox en dit blijft een punt van aandacht. Niet alleen vaardigheden van de docent en de studenten, maar ook de juiste randvoorwaarden zijn essentieel voor succesvolle ZRL en CRL. De verdere lessen en inzichten (zoals inbedding middels buddy-sessies) zullen tijdens het congres worden gedeeld.

De ontwikkeling van deze toolbox maakt deel uit van het Comenius project “Moving beyond one-size-fits-all: peer-support to (co)regulate individual learning pathways.”

Referenties (max. 2):

Zimmerman, B.J., Becoming a self-regulated learner: An overview. Theory into Practice, 2002. 41(2): p. 64-72.

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee