De implementatie van planetary health in zorgopleidingen: uitdagingen, kansen en ervaringen.

Informatie
Auteurs
A.C.G. Egberts
C. Hiemstra
E.J. Heesbeen
L.H.H. Silvertand
R.A. van Gestel
R.J. Kok
Organisatie
UMC Utrecht
Universiteit Utrecht
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Thema:

7% van de Nederlandse CO2-voetafdruk is afkomstig van de zorgsector, waarvan chemische producten zoals geneesmiddelen circa 40% uitmaken. We dienen een nieuwe generatie studenten op te leiden die zich bewust is van de impact van de zorg op het milieu en ook de kennis en vaardigheden heeft om de voetafdruk te reduceren. Dit betekent dat de implementatie van planetary health (PH) binnen het curriculum van de huidige zorgopleidingen essentieel is. Echter, deze implementatie is nog niet of onvoldoende gerealiseerd.

Samenwerking met andere zorgopleidingen en het delen van ideeën en ervaringen kan zorgen voor een versnelde implementatie. Daarnaast is samenwerking tussen de opleidingen essentieel voor het afstemmen van het onderwijs en het uitdragen van een gezamenlijke visie op PH binnen de zorgopleidingen. We willen immers zorgverleners opleiden die allen beschikken over de kennis en tools die nodig zijn om een hoge kwaliteit zorg te leveren in de wereld van morgen.

Uitdagingen zijn het trainen van docenten in PH, het ontwikkelen van opleidingsspecifiek maar ook opleidingsoverstijgend onderwijsmateriaal, het implementeren daarvan op de juiste plekken in het curriculum en het afstemmen van het PH onderwijs tussen de verschillende zorgopleidingen.

Doel:

Tijdens deze rondetafelsessie gaan we met elkaar in gesprek om valkuilen te identificeren en oplossingen/kansen te leren (her)kennen. Als input voor dit gesprek zullen de moderatoren hun ervaringen delen.

Doelgroep:

Ieder die hart heeft voor PH, denkt het te gaan implementeren in de opleiding, het al heeft geïmplementeerd of er helemaal niets in ziet.

Opzet: activiteiten en opbrengst:

De ronde tafel sessie bestaat uit 5 onderdelen

Inleiding: de moderatoren

geven kort input over hun ervaring met het implementeren van PH in het onderwijs.

Onderzoek: enkele praktische highlights uit recent onderzoek over PH worden gepresenteerd en ervaringen van de deelnemers worden gedeeldProblemen en beren op de weg in de praktijk: is alles op te lossen? 3-5 uitdagingen worden gepresenteerd aan de deelnemers en in gezamenlijke dialoog wordt naar verschillende standpunten en oplossingsrichtingen gezocht.PH en bachelor of master, hoe dan? Interactieve discussie over nut en noodzaak van PH onderwijs in bachelor of master.Wrap-up: Samenvatting van nieuwe inzichten en opbrengsten.

De deelnemers hebben na de rondetafelsessie wetenschappelijke en praktische achtergrondkennis, hebben geleerd van elkaars ervaringen en oplossingen en hebben nieuwe connecties.

Referenties (max 2.):

Farmacotherapeutisch kompas: https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/farmacologie/milieu-impact-geneesmiddelen

Green deal 3.0 (Thema 2: kennis en bewustwording) (https:

//www.greendealduurzamezorg.nl/green-deal-duurzame-zorg/)

Max aantal deelnemers :

30

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee