Context / probleemstelling of aanleiding
Thema:
Met de introductie van ChatGPT in november 2022 werd duidelijk dat taalmodellen veel taken kunnen overnemen of ondersteunen die voorheen alleen door mensen konden worden uitgevoerd, zoals het schrijven van teksten, brainstormen en klinisch redeneren. Dit biedt veel kansen voor het werkveld en het onderwijs, maar brengt ook risico’s met zich mee. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat de beoogde leerdoelen worden bereikt en nog relevant zijn voor de zorgverlener van de toekomst.
Tijdens deze workshop leren deelnemers d.m.v. een systematische aanpak (vijfstappenmodel) te bepalen welke impact generatieve AI heeft op het curriculum en welke leerdoelen toekomstbestendig zijn, o.a. door te kijken naar welke leerdoelen nuttig en nodig zijn voor het leerproces en voor toekomstig werk in de zorg. Tevens krijgen ze tips om hun onderwijs hierop aan te blijven passen/af te stemmen.
Doel:
De deelnemers:
Leren de stapsgewijze aanpak om de impact van AI op een curriculum te evalueren.
Krijgen inzicht in de impact van Gen AI op de relevantie van leerdoelen.
Analyseren onderwijs om relevantie van leerdoelen te bepalen.
Leren methode om te bepalen welke leerdoelen relevant zijn voor het leerproces en het werkveld.
Kennen een manier om de effecten van AI-ontwikkelingen op hun leerdoelen te borgen door middel van continue evaluatie en aanpassingen in het curriculum.
Doelgroep:
Onderwijsontwikkelaars, docenten, onderwijsmanagers en alle anderen die betrokken zijn bij het ontwikkelen en uitvoeren van onderwijs.
Opzet: activiteiten en opbrengst:
Tijd:10 min
Onderwerp/Onderdeel: Introductie en kennismaking
Activiteit: Korte presentatie en introductie door moderatoren
Opbrengst: Deelnemers introductie geven over het onderwerp. Moderatoren stellen zich voor en delen relatie tot onderwerp
Tijd:10 min
Onderwerp/Onderdeel: Vijfstappenmodel
Activiteit: Uitleg over vijfstappenmodel om de impact van Gen AI op het curriculum te evalueren
Opbrengst: Deelnemers leren stapsgewijze aanpak AMC om impact van AI in curriculum te evalueren.
Tijd:35 min
Onderwerp/Onderdeel: Aan de slag met een onderdeel van het vijfstappenmodel.
Activiteit: Deelnemers discussiëren over stap 4: welke leerdoelen wel/niet toekomstbestendig* zijn en mogelijk beïnvloed worden door Gen AI.
*Toekomstbestendig: relevant en nodig voor leerproces en nuttig en nodig voor werkveld.
Opbrengst: Opbouwen van argumenten welk zorgonderwijs (in de vorm van leerdoelen) toekomstbestendig is: waar moeten we mee doorgaan, waar mee stoppen en welke nieuwe vaardigheden en kennis moet aangeleerd worden.
Tijd:20 min
Onderwerp/Onderdeel: Samenvatting en afsluiting
Activiteit: Dialoog over toekomstbestendige leerdoelen in het medische curriculum. Aanvullend wordt een strategie besproken om de effecten van generatieve AI op de leerdoelen blijvend te evalueren.
Referenties (max 2.):
Jongkind, R., Elings, E., Joukes, E., Broens, T., Leopold, H., Wiesman, F., & Meinema, J. (2024). Is your curriculum GenAI-proof? A method for GenAI impact assessment and a case study. Submitted
Max aantal deelnemers :
30