De ervaringen van gezondheidszorgstudenten op een Interprofessionele Educatie (IPE) unit: een kwalitatieve studie naar invloed op interprofessionele identiteitsontwikkeling

Informatie
Auteurs
A. de la Croix
S.C.M. Oosterbaan-Lodder
Organisatie
Amsterdam UMC
OLVG
Congres
Zorgverleners voor de wereld van morgen - Congres 2025
Context / probleemstelling of aanleiding

Probleemstelling (inclusief theoretische onderbouwing en onderzoeksvraag/vragen):

Steeds meer studenten in de gezondheidszorg worden opgeleid binnen interprofessionele leerwerplekken, ofwel Interprofessionele Educatie Units (IPE-units) op ziekenhuisafdelingen. Hier leren ze leren deel uit te maken van hun eigen praktijkgemeenschappen (Communities of Practice), terwijl ze leren navigeren over de grenzen met andere praktijkgemeenschappen binnen het landschap van de praktijk (Landscape of Practice) (1). Verschillende auteurs hebben onlangs gesuggereerd dat het expliciet faciliteren van interprofessionele identiteitsontwikkeling wordt aanbevolen als een doel van deze stages. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het effect van een IPE-stage in een klinische setting op de interprofessionele identiteit van studenten. Dit onderzoek was erop gericht om: 1) te begrijpen hoe studenten gezondheidszorg binnen IPE-units het leren samenwerken binnen een IPE-stage van een week ervaarden; 2) hoe dit hun interprofessionele identiteitontwikkeling beïnvloedt, en 3) wat dit betekent voor tutoren die studenten hierbij begeleiden.

Methode:

In deze multicenter kwalitatieve studie maakten 21 deelnemers (9 studenten geneeskunde, 6 studenten verloskunde en 6 studenten verpleegkunde) individueel twee tekeningen (rich pictures) van hun IPE-ervaring op een kraamafdeling. We gebruikten semi-gestructureerde interviews om de ervaringen van de studenten te begrijpen, en meer inzicht te krijgen in de invloed hiervan op de zich ontwikkelende interprofessionele identiteit. We analyseerden de tekeningen en interviewtranscripties iteratief, waarbij we een inductieve reflexieve thematische analyse toepasten.

Resultaten (en conclusie):

We vonden 4 thema’s: 1) studenten ervaarden verschillen tussen beroepsgroepen door gezamenlijk klinisch redeneren en elkaar observeren (encountering); 2) door reflectie op verschillen nam inzicht toe in elkaars rollen, verantwoordelijkheden en waarden (exploring); 3) daardoor kregen studenten een duidelijker beeld van wie ze willen zijn als professional, wie ze kunnen zijn in een team en in relatie met patiënten (engaging). Tijdens dit proces ervaarden studenten ze een scala aan emoties, waardoor interprofessionele identiteitsontwikkeling kon worden belemmerd (bijvoorbeeld door bevestiging van stereotypen die ze over elkaar hadden of gevoelens van schaamte) of bevorderd (door zelfvertrouwen in hoe met elkaar en patiënten samen te werken). Ook het formele competentiegericht beoordelen kan interprofessionele identiteitsontwikkeling in de weg staan.

Discussie (beschouwing resultaten en conclusie in het kader van de theorie):

Tijdens de IPE-stage zijn verschillende stappen te herkennen die de interprofessionele identiteit van gezondheidszorgstudenten beïnvloeden. Hierbij is het ontwikkelen van knowledgeability – het vermogen om kennis, vaardigheden, perspectieven en waarden van verschillende beroepsgroepen en van jezelf te herkennen en te waarderen zonder aanspraak te maken op competentie – cruciaal (2). Slechts oppervlakkig contact met andere studenten of gevoelens van schaamte of frustratie die optreden tijdens (reflectie op) interprofessionele interacties kunnen interprofessionele identiteitsontwikkeling negatief beïnvloeden. Het is belangrijk dat IPE tutoren een veilige leeromgeving bieden, waarin studenten de mogelijkheid wordt geboden inzicht te krijgen in elkaars rollen, verantwoordelijkheden en waarden. Daarnaast is het belangrijk dat ze studenten ook begeleiden in reflectie op interprofessionele interacties en ruimte te bieden aan emoties die tijdens deze interacties worden opgeroepen. Hierdoor kan versterking van stereotypering voorkomen worden en kan interprofessionele identiteitsontwikkeling worden bevorderd.

Referenties:

(1) Wenger-Trayner E, Fenton-O’Creevy M, Hutchinson S, Kubiak C, Wenger-Trayner B. Learning in landscapes of practice: Boundaries, identity, and knowledgeability in practice-based learning: Routledge; 2014.

(2) Polansky MN, Koch U, Rosu C, Artino AR, Jr., Thompson A. Which learning experiences support an interprofessional identity? A scoping review. Advances in health sciences education :

theory and practice; 2022.

Banner
Banner
Banner

Zorgverleners voor de wereld van morgen

15 en 16 mei Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee