Context / probleemstelling of aanleiding
Probleemstelling (inclusief theoretische onderbouwing en onderzoeksvraag/vragen):
Met behulp van de ABCDE (Airway, Breathing, Circulation, Disability, Exposure)-methode beoordelen zorgprofessionals vitaal bedreigde patiënten met als doel om levensbedreigende problemen op te sporen en te behandelen. Uit eerder onderzoek blijkt dat kennis over en toepassing van de ABCDE-methode varieert tussen verschillende typen zorgprofessionals.1 Wij vroegen ons af of het onderwijs dat zorgprofessionals in hun basisopleiding krijgen van invloed zou kunnen zijn op deze variatie en of er binnen dit huidige onderwijs aanknopingspunten voor verbetering zijn. Wanneer het onderwijs over de ABCDE-methode beschouwd wordt vanuit het principe van ‘Mastery Learning’, betekent dit dat elke student stap voor stap kennis en vaardigheden opdoet tot het einddoel bereikt is: het volledig en in juiste volgorde uitvoeren van de ABCDE-methode.2 Het einddoel is voor elke student gelijk. Echter, de tijd om dit doel te bereiken kan per student kan verschillen. Idealiter is hiervoor aandacht binnen de opleidingen. Het doel van deze studie is om de ‘educational roadmap’ van de ABCDE-methode voor artsen, physician assistants (PA), nurse practitioners (NP) en verpleegkundigen (HBO-V en MBO-V) in kaart te brengen en de volgende onderzoeksvragen te beantwoorden:
– Zijn (potentiële) verschillen in de educational roadmaps van zorgprofessionals te relateren aan de eerder genoemde variatie in kennis en toepassing van de ABCDE-methode?
– Welke onderwijsveranderingen zouden kunnen bijdragen aan verbetering van de toepassing van de ABCDE methode in de klinische praktijk?
Methode:
Na een documentanalyse van informatie betreffende de timing, frequentie en inhoud van het onderwijs over de ABCDE-methode van de onderwijsorganisaties in de regio van het Radboudumc te Nijmegen (Radboud Universiteit, Hogeschool Arnhem en Nijmegen en ROC Nijmegen) werd een overzicht opgesteld: de educational roadmaps. Vervolgens werden semi-gestructureerde online interviews verricht om de verschillen tussen de educational roadmaps grondig te exploreren met experts. Er werden interviews uitgevoerd met zorgprofessionals met affiniteit met acute zorg en onderwijskundigen, geselecteerd door purposive sampling, tot saturatie bereikt was. De interviews werden geanonimiseerd, getranscribeerd en vervolgens gecodeerd door twee onderzoekers (WB en LB) Een inductieve en deductieve analyse gebaseerd op de Mastery Learning theorie werd uitgevoerd.
Resultaten (en conclusie):
Studenten geneeskunde en MBO-V krijgen vanaf het eerste studiejaar verplichte onderwijsuren over de ABCDE-methode, terwijl het onderwijs voor HBO-V tot jaar vier volledig facultatief is. NPs en PAs krijgen in hun opleiding respectievelijk geen en één blok onderwijs in jaar een. In alle opleidingen wordt simulatietraining aangeboden naast hoorcolleges, individuele- en groepsopdrachten. Er vonden 21 interviews plaats met 14 medisch specialisten uitverschillende medische specialismen, 1 PA, 1 geneeskundestudent en 5 onderwijskundigen. Er werden zowel student als opleidings- gerelateerde factoren benoemd, zoals motivatie, studielast en facultatief onderwijs. Voor het verbeteren van het onderwijs over de ABCDE-methode werden de volgende thema’s geïdentificeerd: timing en frequentie van onderwijs, feedback op de werkvloer en interprofessionele samenwerking.
Discussie (beschouwing resultaten en conclusie in het kader van de theorie):
Deze studie laat zien dat er in de opleidingsregio Nijmegen grote verschillen bestaan in het onderwijs over de ABCDE-methode tussen de basisopleidingen van zorgprofessionals. Dit vormt mogelijk een gedeeltelijke verklaring voor de gevonden verschillen in kennis en toepassing in de praktijk. Tijdig starten met interprofessionele training en het omarmen van werkplekleren kunnen wellicht bijdragen aan kennis en kunde met betrekking tot de ABCDE-methode. In vervolgonderzoek is het van belang om, naast medisch specialisten, ook andere typen zorgprofessionals te betrekken.
Referenties:
Bruinink LJ, Linders M, de Boode WP, Fluit CRMG, Hogeveen M. (2024) The ABCDE approach in critically ill patients: A scoping review of assessment tools, adherence and reported outcomes. Resuscitation Plus, DOI: 10.1016/j.resplu.2024.100763.
McGaghie WC. (2015) Mastery Learning: It Is Time for Medical Education to Join the 21st Century. Academic Medicine, DOI: 10.1097/ACM.0000000000000911